Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Луценко вважає, що Черновецького прикриває прокуратура Києва

Субота, 15 березня 2008, 11:10

Міністр внутрішніх справ Юрій Луценко заявляє, що розслідування кримінальних справ, пов’язаних з діяльністю Київської міської державної адміністрації, ускладнює прокуратура Києва.

Про це Луценко заявив в інтерв’ю газеті "Дзеркало тижня", опублікованому в суботу.

Він категорично відкинув думку про те, що поява кримінальних справ стала реакцією на бійку Луценка з мером Києва Леонідом Черновецьким.

"Кримінальні справи порушували і до інциденту на засіданні Радбезу. Міліція активно розслідувала діяння міського керівництва і знайшла достатню кількість матеріалів про можливі зловживання", - зазначив він.

"Я доручив столичній міліції перевірити діяльність мера відразу після призначення на пост глави МВС, оскільки для цього були підстави", - заявив Луценко, наголосивши, що "йдеться вже про десятки кримінальних справ, порушених міліцією і прокуратурою, до і після згаданого вами інциденту".

"Головна проблема в тім, що кримінальні справи, порушені міліцією, перебувають у нас від 3 до 5 днів, після чого їх бере собі прокуратура, оскільки посадові злочини — її компетенція", — додав він.

В якості прикладу Луценко навів справу про жовтневе голосування у Київраді, коли близько 2000 гектарів столичної землі було передано нібито студентам київських вузів.

"На початок лютого ми опитали 118 студентів (усього їх, за нашими даними, 450), у котрих просто викуповували (за ціною від 50 до 200 гривень) документи - копію паспорта й ідентифікаційного коду і нотаріально засвідчену заяву, - повідомив він.

"25 січня МВС порушило кримінальні справи за своєю підслідністю, тобто за фактом фінансового шахрайства. Але прокуратура відразу перекваліфікувала їх на зловживання службовим становищем і зажадала собі", - зазначив Луценко.

Він також повідомив, що органи внутрішніх справ встановили і затримали організатора скупки документів, проте прокуратура його відпустила: "Ми привезли його з Одеси, але прокуратура з невідомих причин даною особою не зацікавилася й відмовилася застосовувати до неї будь-які санкції, навіть підписку про невиїзд".

У свою чергу міліція, затримавши цю людину за підозрою в інших злочинах, за словами Луценка, потрапила під тиск:

"До прокуратури викликали начальника столичного головкому Ярему і стали погрожувати порушенням проти нього кримінальної справи за перевищення службових повноважень".
На думку голови МВС, ситуацію в столиці необхідно вирішувати за прикладом Кіровоградської області, де прокуратура діяла більш рішучо.

"Потрібно, щоб при виявленні явно незаконних рішень сесій прокуратура не просто подавала протест (очевидно, що його автоматично відхилять), а моментально порушувала кримінальну справу, накладала арешт на землю, разом із міліцією в ході розслідування встановлювала підозрюваних посадовців і усувала їх від займаної посади до завершення розслідування", - наголосив Луценко.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...