Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Онопенко просить Яценюка усунути загрозу

Субота, 15 березня 2008, 11:33

Голова Верховного Суду Василь Онопенко просить голову Верховної Ради вжити заходів щодо невідкладного розгляду Верховною Радою подань про обрання на посади суддів безстроково.

Про це йдеться у листі голови Верховного Суду Василя Онопенка до голови Верховної Ради Арсенія Яценюка, повідомляє прес-служба Верховного суду.

Така загроза зумовлена закінченням строку повноважень великої кількості суддів і зволіканням із вирішенням питання щодо їх обрання безстроково Верховною Радою.

Як зазначається у листі, з початку роботи Верховної Ради VI скликання Головою Верховного Суду до парламенту було внесено 442 подання щодо обрання безстроково суддів місцевих та апеляційних загальних судів, а також 5 подань щодо обрання суддів Верховного Суду.

Крім того, велику кількість подань щодо обрання безстроково на посади суддів спеціалізованих судів було внесено головами вищих спеціалізованих судів.

Проте станом на 14 березня 2008 р. Верховна Рада не розглянула жодного з цих подань.

Онопенко наголошує на тому, що у значній кількості судів, у тому числі апеляційних, через невирішеність питань обрання суддів на посади безстроково є надзвичайно великим навантаження на працюючих суддів.

"Це вкрай негативно позначається на оперативності та якості розгляду судових справ", - наголошується в повідомленні.

"Якщо питання про обрання суддів безстроково не буде вирішено найближчим часом, то деякі із місцевих судів взагалі не зможуть діяти як судові органи. Зокрема, уже на початку квітня така ситуація реально виникне у Рокитнянському районному суді Київської області, в якому жоден суддя не буде повноважним здійснювати правосуддя", - наголошує Онопенко в листі.

Водночас в листі наголошується, що згідно із Конституцією "правосуддя в Україні здійснюється виключно судами".

"Делегування функцій судів, а також привласнення цих функцій іншими органами чи посадовими особами не допускається", - наголошується в повідомленні.

Також Онопенко зазначає, що така ситуація негативно позначається на іміджі України і може призвести до збільшення звернень громадян нашої держави до міжнародних судових інстанцій за захистом своїх прав.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування