Україні корисно хотіти в ЄС

Субота, 15 березня 2008, 13:15

Єврокомісар з питань бюджету Далія Грибаускайте вважає, що підготовка до вступу в ЄС приносить користь Україні.

Про це вона заявила в інтерв'ю газеті "Дзеркало тижня", опублікованому в суботу.

"Час підготовки до вступу в ЄС - золотий час для будь-якої країни", - підкреслила вона.

На думку Грибаускайте, сама підготовка до можливого вступу в Євросоюз змушує керівництво країни активніше реформувати економіку і суспільство.

Під час підготовки до вступу в ЄС, на думку єврокомісара, "країна під великим зовнішнім натиском просто змушена швидко й ефективно проводити реформи - ринкові і демократичні".

Коментуючи початок переговорів про створення зони вільної торгівлі Україна-ЄС, Грибаускайте підкреслила:

"Це дуже гарний політичний і економічний крок для вас, тому що Україна буде не тільки одержувати вигоди від вільної торгівлі, але і нести певну відповідальність".

За її словами, створення зони вільної торгівлі змусить Україну перейти на більш цивілізовані і прозорі принципи ведення міжнародної торгівлі.

"Тепер вона вже не зможе дискримінувати закордонних виробників, вона повинна поводитися як цивілізований член міжнародної торговельної системи, і це теж добре", - вважає Грибаускайте.

Єврокомісар закликала українців не сприймати ЄС як застиглу бюрократичну структуру і нагадала, що приєднання кожної нової країни змінює об'єднану Європу.

"Якщо Україна вступить у ЄС, то вона теж у якійсь мірі стане визначати його обличчя. Це шанс. Хочете його використовувати - використовуйте. Хочете залишитися великою незалежною європейською країною, якою ви вже є, - залишайтеся", - заявила єврокомісар.

"Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News