Замість скасування пільг, депутати їх збільшили. Через Яценюка?

Понеділок, 17 березня 2008, 09:54

У проекті постанови про кошторис витрат парламенту на 2008 рік залишені всі раніше діючі пільги для депутатів.

Як пише газета "Дело", проект постанови ініційований комітетом з питань регламенту, депутатської етики і забезпечення роботи Верховної Ради і розроблений апаратом ВР.

Так, відповідно до запропонованого кошторису витрат, на депутатське житло цього року буде витрачено приблизно 50 мільйонів гривень.

Як розповідає перший заступник регламентного комітету Сергій Сас (БЮТ), з цієї суми 10 мільйонів виділяються на грошову компенсацію депутатам для придбання житла і близько 15 мільйонів гривень будуть витрачені на проектування нових депутатських квартир.

Більше 6 мільйонів гривень підуть на капітальний ремонт житлових будинків Ради і їхнє обслуговування. Проживання народних депутатів у готелях Києва обійдеться приблизно в 20 мільйонів гривень.

За словами Саса, члени регламентного комітету були "змушені" зберегти депутатські пільги в 2008 році. "Для їхньої ліквідації необхідно було змінювати чинне законодавство, зокрема, закон про статус народного депутата", — відзначив він.

Але депутати регламентного комітету, за словами Саса, засумнівалися, що найближчим часом зможуть переконати колег по парламенту відмовитися від своїх благ і змінити закон. Тому вирішили проголосувати за кошторис, виходячи з діючого законодавства.

"Крім того, було доручення глави Верховної Ради (Арсенія Яценюка), щоб прискорити роботу над кошторисом", - сказав Сас.

Також у кошторисі передбачено виділити 28 мільйонів гривень на капітальний ремонт адміністративних будинків парламенту.

Утримання парламентських їдалень буде коштувати в 2008 році 1,6 мільйона гривень. Приблизно в стільки ж обійдеться парламентові організація Верховною Радою офіційних прийомів.

Істотні витрати цього року будуть спрямовані на оздоровлення народних обранців — приблизно 35 тисяч гривень кожному. Для всього депутатського корпусу ця сума складе 15 мільйонів гривень. На візити 450 нардепів за кордон передбачається витратити 5,5 мільйона гривень.

Підтримка санаторно-курортного комплексу Управсправами Верховної Ради обійдеться державі майже в 60 мільйонів гривень. У число місць, де можуть провести свої канікули депутати, входять санаторії "Дюльбер", "Нижня Ореанда", "Затока", "Таврійські зорі".

На утримання автобази цього року планується витратити 35,5 мільйони гривень. У 2007 році ця сума складала 28,64 мільйони, у 2006 році — 20 мільйонів. При цьому на придбання нових автомобілів передбачено приблизно 10 мільйонів гривень.

Однак найбільше цього року будуть збільшені витрати на утримання народних депутатів. З березня кожен депутат буде розпоряджатися 52 тисячами гривень на місяць, а не 40 тисячами, як у минулому році.

У цю суму входить зарплата народного депутата — 17 425 гривень, кошти на депутатські повноваження — 17 425 гривень, а також гроші на оплату праці помічників і консультантів кожного нардепа — теж 17 425 гривень. Таким чином, на цей рік депутатам передбачено виділити більше 250 мільйонів гривень.

У супровідній записці до проекту постанови зазначено, що ріст виплат на утримання народних обранців і їхніх помічників відбувся за рахунок скорочення інших статей.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування