Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Криза в США неупинно поглиблюється і захоплює Україну

Понеділок, 17 березня 2008, 12:41

Долар обновив рекордний мінімум стосовно євро на торгах в Азії в понеділок, незважаючи на пониження дисконтної ставки на екстреному засіданні ФРС США в неділю.

Про це в понеділок повідомляє Reuters.

Долар різко знизився, обновивши рекордні мінімуми до євро і швейцарського франку і досягнувши 13-літнього мінімуму до японської валюти нижче 96 ієн, через подальше послаблення довіри до американських активів, пов'язаного з жорсткістю умов кредитування і занепокоєнням із приводу того, що в економіці США вже могла початися рецесія.

Зранку євро виріс до нового піка до долара на рівні $1,5905 на торгах EBS, однак пізніше відступив до $1,5836 проти $1,5673 наприкінці торгів у п'ятницю.

У такий спосіб ринок проігнорував новини про те, що Федеральна резервна система США понизила дисконтну ставку, за якою вона кредитує банки до 3,25% річних з 3,50%.

Також у неділю ФРС оголосила про нову програму кредитування, у рамках якої зможе надавати необхідні кошти більшому числу великих фінансових компаній.

Тепер інвестори чекають планового засідання ФРС щодо грошово-кредитної політики, що має відбутися у вівторок, очікуючи, що вона понизить і ключову процентну ставку - федерального фінансування, що зараз складає 3,00 відсотки річних.

У той же час нафтові котирування на азіатських торгах у понеділок у черговий раз обновили історичний максимум, піднявшись вище $111 за барель, оскільки долар різко здешевшав після рішення ФРС США у вихідні знизити дисконтну ставку й у зв'язку зі спішним продажем інвестиційного банку Bear Stearns.

З початку 2008 року ціни на нафту підскочили більше ніж на 16% - частково через різке зниження курсу долара.

На думку аналітиків, котирування нафти будуть у зворотній пропорції до курсу долара доти, поки не з'являться ознаки зниження попиту на сировину в силу уповільнення економічного зростання в Сполучених Штатах.

***

Ринок українських акцій на ПФТС у понеділок відкрився обвалом у середньому на 7%, відбиваючи ситуацію на світових фондових площадках, що знижуються на повідомленнях про екстрене зниження дисконтної ставки Федеральною резервною системою США, а також низці негативних новин, що надходять звідти.

Серед паперів "блакитних фішок" значно подешевшали акції Райффайзен Банку Аваль - на 10,31%, Полтавського гірничо-збагачувального комбінату - на 8,25%, "Мотор-Січі" - на 7,53%, "Центренерго" - на 7,5%, передає "Інтерфакс-Україна".

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування