Росія не заспокоїться, доки не дотисне Україну?

Понеділок, 17 березня 2008, 13:17

Один із лідерів Союзу правих сил Росії, колишній радник президента України Віктора Ющенка Борис Нємцов вважає, що газові конфлікти України з Росією не припиняться, доки Україна не почне платити за газ "європейську" ціну.

Про це він заявив у розмові з власним кореспондентом УНІАН у Брюсселі.

"Все дуже просто. До тих пір, поки Україна не платитиме європейську ціну за газ, будуть постійні конфлікти, з’ясування, скандали й таке інше. Це – медичний факт. Це, якщо хочете, платня за вашу незалежність", - сказав Нємцов.

Російський політик як приклад навів відносини Росії з країнами Прибалтики, зокрема, з Естонією, які він назвав "жахливими". Проте при цьому Нємцов звернув увагу на те, що з Прибалтикою в Росії немає газових скандалів. "Чому? Тому що Прибалтика платить європейську ціну за газ", - сказав він.

Аналізуючи останні домовленості між Росією та Україною щодо поставок газу, Нємцов зазначив, що ці домовленості викликають багато питань, зокрема про те, якою буде ціна газу в 2009 році, якою буде частка ринку в "Газпрому", які ціни будуть встановлені на середньоазіатський газ.

"Купа питань, усі конфліктні, вирішити які можна, тільки якщо ціна стане високою. Я розумію, що для української економіки це погано, але можу вам сказати одну річ, що стратегічно це Україні вигідно. Це енергозбереження, це економія, це реструктуризація енергоємних компаній, це нормальна ціна на транзит і так далі", - зазначив російський політик.

На його думку, останні домовленості між Росією та Україною щодо газу проходили також із нашаруванням суб`єктивного чинника взаємної недовіри сторін.

"З російської сторони – це крайня недовіра до Юлії Тимошенко… з боку Володимира Путіна. Путін вважає, що Тимошенко пов`язана з Борисом Березовським, що вона проводитиме антипутінську політику", - сказав він.

З іншого боку, зазначив Нємцов, є подібні суб`єктивні підходи і з боку Тимошенко.

"Вона добре знає газову тематику, вона з Павлом Лазаренком займалася махінаціями газовими, для неї це близька тема й вона, звичайно, віддати цей ринок комусь невідомому не хоче. Боюся, що вся її боротьба з посередниками закінчиться тим, що посередники з`являться, тільки її посередники", - сказав він.

Як відомо, наприкінці лютого - початку березня цього року розгорівся черговий газовий конфлікт між Росією та Україною. "Газпром" звинуватив Україну в небажанні платити за газ і 3-5 березня знизив поставки газу до України спочатку на 25%, а потім на 50%.

5 березня сторони досягли компромісу, й поставки газу були відновлені в повному обсязі. 13 березня "Нафтогаз" і "Газпром" підписали угоду про поставки газу в Україну, за якою покупцем усього газу на українському кордоні стане "Нафтогаз".

Росія одержала право реалізовувати на ринку України через свої дочірні компанії не менше 7,5 млрд. кубометрів газу на рік.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування