"Татари" вирішили пригрозити Україні судом

Понеділок, 17 березня 2008, 18:44
Компанія "Татнефть" (Росія) вирішила звернутися в міжнародний суд з позовом проти України через корпоративний конфлікт навколо компанії "Укртатнафта" (Кременчуцький нафтопереробний завод, Полтавська область).

Про це говориться в заяві компанії, повідомляє Обком з посиланням на Українські новини.

"Tатнефть" оголосила, що починає міжнародний арбітражний розгляд стосовно України в зв'язку з незаконним, на її думку, захопленням у жовтні 2007 року Кременчуцького НПЗ, велика частина акцій якого належить російській компанії й акціонерам, пов'язаним з нею.

"Tатнефть" нагадує, що 11 грудня направила президентові, прем'єр-міністрові і міністру закордонних справ України повідомлення про суперечку з пропозицією провести переговори у відповідності зі статтею 9 (1) угоди між урядами Росії й України про заохочення і взаємний захист інвестицій у зв'язку з вимогами "Татнефті", що випливають із захоплення Кременчуцького НПЗ.

"Незважаючи на те, що, за наявними відомостями, ряд вищих посадових осіб України назвали захоплення "протизаконним рейдерством", Україна не почала ніяких дій з відновлення законно призначеного керівництва Кременчуцького НПЗ і захисту інвестицій "Tатнефті" і інших, пов'язаних з нею акціонерів "Укртатнафти", - говориться в заяві.

Компанія найближчим часом подасть клопотання про проведення арбітражного розгляду, у якому вкаже арбітром зі своєї сторони визнаного юриста в області міжнародного публічного права.

Інтереси ”Татнефті” у відношенні зазначеного розгляду представляє міжнародна юридична фірма Cleary, Gottlieb, Steen & Hamilton (Великобританія).

29 серпня Апеляційний суд Сумської області своєю постановою поновив Павла Овчаренка на посаді голови правління "Укртатнафти".

19 жовтня він приступив до виконання обов'язків, після чого "Татнефть" припинила постачання нафти на НПЗ.

До цього керівником компанії був Сергій Глушко, якого Овчаренко обвинувачував у відмиванні грошей і ухилянні від сплати податків при закупівлі нафти, що поставлялася російською "Татнефтю" через ТОВ "Таіз" (Полтава), компанію "Техно-прогрес" (Полтава).

Генеральна прокуратура порушила кримінальну справу за фактом зловживання службовим становищем службовими особами "Укртатнафти" і інших комерційних структур і ухиляння ними від сплати податків при закупівлі нафти і продажу нафтопродуктів у січні-жовтні 2007 року.

Наприкінці травня "Нафтогаз України" сконцентрувала 61,354% компанії "Укртатнафта".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
04:21
ISW: Україна б’є по Росії зброєю власного виробництва
03:19
Шмигаль у США: Нас запевнили в підтримці законопроєктів
03:14
США наклали вето на прийняття Палестини до Радбезу ООН
02:18
Очільник Пентагону та топгенерал США про допомогу Україні: затягування має наслідки на полі бою
01:50
Остін у Пентагоні зустрівся з міністром оборони Норвегії: говорили про Україну
00:59
футбол"Бенфіка" Трубіна поступилась по пенальті "Марселю", "Ліверпуль" не зумів створити дива: результати 1/4 фіналу Ліги Європи
00:54
тенісКостюк відіграла 5 матчболів та перемогла фіналістку Australian Open на турнірі в Штутгарті
00:48
Директор ЦРУ до конгресменів: Україна може програти до кінця року, якщо не схвалите допомогу
00:14
оновлюєтьсяЗагроза "Шахедів" та ракет: в частині країни оголошено повітряну тривогу
23:45
Трамп прокоментував допомогу Україні після проєкту Джонсона: Європа має робити більше
Усі новини...