Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Кабмін готується продавати "повітря"

Вівторок, 18 березня 2008, 11:15

Уряд готується до продажу "повітря" – "з молотка" підуть квоти на викиди парникових газів, пише "Дело".

Завдяки цьому протягом 5 років українці планують заробити близько 12 млрд. євро. Пілотну угоду уряд здійснить уже цього року.

"У якості проби ми плануємо продати не більше 10-20 млн. т еквівалента вуглекислого газу", - розповів "Дело" радник голови Нацагентства екологічних інвестицій Тарас Бебешко.

Радник глави Мінприроди Віталій Нахлупін каже, що перший продаж потрібно здійснити якомога швидше. "Це потрібно для того, щоб випередити росіян, разом з якими ми займаємо 80% усього ринку. Наші контрагенти повинні побачити перевагу України", - пояснює радник.

Україна має право на торгівлю "повітрям" завдяки підписанню Кіотського протоколу. Він дозволяє нашій країні щорічно викидати в атмосферу до 925 млн. т парникових газів. Але такий обсяг викидів Україна здійснила останній раз у 1990 році – після розвалу СРСР Україна скоротила обсяги викидів більш ніж наполовину.

На рівень 1990 року продовжують рівнятися усі підписанти Кіотського протоколу. Завдяки цьому наша країна тепер може реалізувати невикористовувану частину квоти. За прогнозом Мінекономіки, у 2008-2015 роках вона перевищить 2,2 млрд т.

Половину цієї невикористовуваної квоти влада не збирається продавати. Уряд "відкладе" цей ресурс як резерв. Залишковий мільярд тонн зможе виставити на продаж після того, як врегулює деякі законодавчі норми.

Крім того, Нацагентство екологічних інвестицій закінчує розробку методики, за якою буде формуватися мінімальна ціна еквівалента СО2.

Квот України потребують країни, які перевищують власний ліміт. За словами Нахлупіна, їм рентабельніше платити мільйони Україні, ніж мінімізувати свої викиди. Так, до вільних квот СО2 уже виявляють інтерес Австрія, Іспанія і Бельгія.

Активніше за усіх у цьому питанні виступає Японія. За даними "Дело", минулого тижня представники держенергокомпанії NEDO відвідали Україну. Купівлю українських квот вони обговорювали під час зустрічі з керівництвом Нацагентства екологічних інвестицій.

"Є сьогодні листи, є проекти, але купівля – це справа, у найкращому випадку, другої половини цього року", - пояснює міністр охорони навколишнього середовища Георгій Філіпчук. За його словами, уряд підпише меморандум із Японією про реалізації механізмів Кіотського протоколу.

У Нацагентстві також вважають, що ринкова вартість однієї тонни умовних викидів не перевищить 10 євро. У Мінприроді не проти стягувати і 15 євро. Таким чином, на продажі квот Україна зможе заробляти по 2-2,5 млрд. євро щорічно. Або ж до 10-12 млрд. протягом 5 років.

Використання цих коштів строго регламентоване. Виручені від продажу квот гроші Нацагентство може спрямувати на модернізацію житлово-комунального фонду і висадження лісових насаджень. Місцеві і центральні органи влади вже подали близько 150 заявок на участь у цих програмах.


"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування