Українську владу з Заходу закликають знайти замовників вбивства Гонгадзе

Вівторок, 18 березня 2008, 12:16

Міжнародна федерація журналістів вітає засудження трьох міліціонерів за вбивство Георгія Гонгадзе і закликає українську владу знайти та притягнути до відповідальності замовників злочину.

Про це йдеться у прес-релізі організації.

"Засудження трьох міліціонерів підтверджує, що Гонгадзе було вбито представниками влади за його журналістську діяльність. Однак замовники вбивства досі на свободі. Влада має вжити заходів для притягнення цих людей до правосуддя", - заявив президент Федерації Джим Бумела.

Реклама:

У свою чергу Комітет захисту журналістів, назвав завершення тривалого судового процесу над колишніми співробітниками МВС Валерієм Протасовим, Олександром Поповичем і Валерієм Костенком "першим необхідним кроком до завершення безкарності за цей брутальний злочин".

"Ми закликаємо українську владу спиратися на цей важливий момент для того, щоб відшукати керівників цього злочину", - сказав виконавчий директор комітету Джоел Сімон.

Міжнародна федерація журналістів об'єднує більше 600 тисяч журналістів з 120 країн світу. Комітет захисту журналістів є незалежною громадською організацією США, яка займається захистом свободи слова.

ВІДЕО ДНЯ

Водночас французька впливова газета "Liberation" опублікувала статтю під заголовком "Друга смерть Георгія Гонгадзе".

"Кілери, які вбили журналіста в 2000 році, були засуджені, але замовники досі невідомі... Через вісім років після смерті Гонгадзе "помаранчева" влада так і не змогла пролити світло на цю справу", - пише видання.

При цьому газета наводить слова Софії Машовець з київського Інституту масової інформації, яка вбачає небезпеку в тому, "якщо усі повірять, що справа розкрита".

"Було вбито журналіста, а його вбивці сьогодні усе ще на свободі", - сказала вона.

Як відомо, 15 березня Апеляційний суд Києва визнав винними трьох колишніх співробітників Міністерства внутрішніх справ у скоєнні вбивства журналіста Георгія Гонгадзе і призначив їм покарання у вигляді позбавлення волі строком від 12 до 13 років.

Водночас ще один обвинувачуваний – колишній керівник цього ж Департаменту МВС Олексій Пукач – знаходиться в розшуку.

Замовники вбивства досі не встановлені і не притягнуті до відповідальності.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування