Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Балога накинувся на депутатів Тимошенко через Черновецького

Середа, 19 березня 2008, 12:06

Глава секретаріату президента Віктор Балога розцінив постанову Верховної Ради про призначення позачергових виборів Київради та мера Києва як "очевидне політичне рішення з сумнівним правовим підґрунтям".

За його словами, голосування у парламенті відбувалося виключно з тактичних розрахунків коаліції, які не були підкріплені юридично бездоганними процедурами, повідомляє прес-служба президента.

Зокрема, постанова ВР базується лише на попередніх висновках тимчасової слідчої комісії, зроблених на підставі судових ухвал, які прямо не вказують на скоєння злочинів посадовцями столичної влади, зазначив Балога.

До того ж ці вердикти не остаточні, оскільки можуть бути оскаржені і, як наслідок, переглянуті в судах вищої інстанції у встановленому порядку, додав він.

"Є всі ознаки того, що коаліція в пориві кон'юнктурної доцільності вдалася до усвідомленого нехтування законом. По суті, вищий законодавчий орган засвідчив власний правовий нігілізм", - заявив Балога.

У повідомленні зазначається, що "створено прецедент, коли з міркувань політичних уподобань чи антипатій, примх або помсти може бути зміщений з посади будь-який обраний громадою посадовець чи переобраний весь орган місцевого самоврядування".

"Дамоклів меч перевиборів вже нависає над всіма без винятку Радами – від селищних до обласних", - додає прес-служба.

Глава секретаріату зазначив, що зміна столичної влади була неминуча, оскільки програмувалася ще на етапі розробки коаліційної угоди.

Внісши у цей документ пункт про голосування за позачергові вибори у Києві і Харкові, БЮТ і "НУ-НС" апріорі встановили винуватість міських керівників. Тобто, фактично їх визнали злочинцями поза судом, що суперечить Конституції, зазначив Балога.

На його думку, парламентська більшість явно поспішила, не дочекавшись висновків спецкомісії з розслідування діяльності столичної влади, яка була створена указом президента.

"У разі, якщо комісія на чолі з віце-прем'єром Васюником дійде висновку, що столична влада законів не порушувала, складеться юридична та політична колізія", - зазначив Балога.

"Незрозуміло, що тоді робитиме коаліція – наполягатиме на своїй правоті чи переголосує? Це питання на сьогодні відкрите, але, судячи з усього, риторичне. Напевно, коаліція не зважатиме на висновки комісії Васюника, які б вони не були", - додав він.

Балога відзначив, що парламентська більшість порушила черговість прийняття законопроектів, передбачених коаліційною угодою:

"Фракція БЮТ зробила все можливе, щоб протиснути рішення, вигідне лише цій політичній силі. Це руйнує порядок пріоритетів більшості і, щонайменше, вельми непорядно стосовно іншого партнера по коаліції – блоку "НУ-НС".


"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування