Тимошенко хоче, щоб про пенсіонерів подумали всі, починаючи з Ющенка

Середа, 19 березня 2008, 14:10

Прем’єр Юлія Тимошенко заявляє, що уряд має намір передати свою концепцію пенсійної реформи на вивчення президенту та Верховній Раді, а також на експертне та громадське обговорення.

Про це вона сказала на прес-конференції, зазначивши, що під час розгляду концепцій реформування пенсійної системи на засіданні уряду у середу виникло кілька дискусій.

Зокрема, дискусійним, за словами Тимошенко, залишається питання доцільності переходу на нову пенсійну систему.

Вона нагадала, що зараз в Україні діє солідарна система пенсійного забезпечення, коли внески до Пенсійного фонду за людину виплачує підприємство, в якому вона працює, а потім пенсія виплачуються громадянам за спеціальним законом.

Накопичувальна система, за словами Тимошенко, передбачає, що "кожна людина протягом всього життя відкладає гроші на свій особистий рахунок, а не в Пенсійний фонд, і коли виходить на пенсію, може користуватися своїм власним рахунком, на якому нараховані відсотки".

"Зараз країні треба обрати – чи вона залишається в солідарній системі, так як це сьогодні, або вона переходить на накопичувальну систему поступово. Є різні думки, різні аналітичні бачення, експертні оцінки. Тому ми вирішили в експертному середовищі продовжити ці консультації, вивчити досвід всіх країн, які мають і ту й іншу систему, і після цього зробити остаточний висновок", - сказала прем’єр.

Ще одним дискусійним питанням Тимошенко назвала порядок формування пенсій.

"Сьогодні порядок формування пенсій є не уніфікованим для всіх громадян України. Громадяни мають нарахування в розмірі до 49% від середньої заробітної плати як формування щомісячної пенсії. Але є деякі категорії громадян, як правило це чиновники, де відсоток формування пенсій від середньої заробітної плати складає 80-90%", - зазначила вона.

За словами Тимошенко, наразі уряд схиляється до впровадження для всіх громадян України однакового відсотку відрахування від середньої заробітної плати для встановлення розміру щомісячних пенсій.

"Але тут потрібно продовжити дискусію, щоб було громадське обговорення", - зазначила вона.

Крім того, Тимошенко зазначила, що дискусійним залишається питання дефіциту Пенсійного фонду у разі переходу з однієї пенсійної системи на іншу.

"Свою концепцію ми передаємо президенту, у відповідні профільні комітети і починаємо широке профільне обговорення", - сказала вона.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування