Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Тимошенко зажене нафтотрейдерів у коридор?

Четвер, 20 березня 2008, 10:30

Наступного тижня уряд планує підписати меморандум про партнерство з учасниками ринку нафтопродуктів.

"Текст документа вже готовий, там є деякі розбіжності з нафтотрейдерами, які ми плануємо обговорити і узгодити в п'ятницю", - повідомив міністр палива й енергетики Юрій Продан.

Як пише "Дело", у проекті меморандуму не міститься конкретних цифр або обмежень, але передбачається, що, підписуючи документ, нафтетрейдер зобов'язується утримувати ціну на паливо в рамках так званих "цінових коридорів".

Водночас, прес-секретар Мінпаливенерго Фент Ді запевнив видання, що ці коридори носять рекомендаційний характер і нафтотрейдери не несуть юридичної відповідальності за недотримання розрахункових параметрів.

Цінові коридори щодекади формує експертно-аналітична рада за підсумками аналізу "Укрнафтохімпереробки". Підприємство бере до уваги ціни на нафту і нафтопродукти на світовому і внутрішньому ринках, попит та пропозицію на паливо, транспортні витрати і витрати АЗС на обслуговування кредитів.

До 12 березня нафтотрейдери не виходили за рамки коридорів (тоді середня планка була на рівні 5,43 грн. за літр), а потім ціни на бензин різко поповзли вгору, незважаючи на те, що аналіз "Укрнафтохімпереробки" не показав об'єктивних причин для різкого стрибка, пише "Дело".

Згідно з даними Мінпаливенерго, станом на 14 березня середня ціна на бензин А-95 не повинна була перевищити 5,47 грн. за літр.

Як відомо, ціни на бензин перевалили відмітку в 6 грн. за літр. Стрибок відбувся швидше, ніж прогнозували аналітики. Ще минулого тижня експерти в один голос стверджували, що до кінця березня ціни не піднімуться вище 5,85 грн. за літр.

Прем'єр-міністр Юлія Тимошенко вважає, що причиною аномального підвищення цін є змова між нафтотрейдерами. "Це тема прокуратури й Антимонопольного комітету", - заявила вона в середу, зазначивши, що уряд уже спрямував лист до Генпрокуратури з інформацією про незаконні дії трейдерів.

В Антимонопольному комітеті наявність змови заперечують. Джерело у відомстві повідомило, що тільки компанія "Укрнафта" "показує зуби", припиняючи реалізацію продуктів, – "інші встановлюють ціни відповідно до кон'юнктури на українському і світовому ринках".

У прес-службі АМКУ запевняють, що постійно відслідковують ситуацію на ринку. Із січня по березень комітет рекомендував понад 60 нафтотрейдерам утриматися від необґрунтованого підвищення цін. "Зараз ведеться збір даних від таких гравців ринку, як "Укртатнафта", "Лінік", "Лукойл-Україна", а також від Держмитслужби", - повідомляють в Антимонопольному комітеті.

Представники Генпрокуратури також запевнили "Дело", що регулярно проводять перевірки на ринку нафтопродуктів.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
16:51
БоксУсик посідає третє місце в оновленому рейтингу найкращих боксерів за версією The Ring
16:35
ФОТОЖінка намагалася продати за мільйон свого 2-річного сина у Дніпрі
16:32
фотоАфриканський пил дістався Києва
16:16
Мега-курорт, або мега-екологічна катастрофа. Як пов'язаний з Коломойським проєкт може знищити дику природу Карпат
16:14
фотоУ Запоріжжі депутати обрали нового виконуючого обовʼязки міського голови
16:10
"Мертві душі" та гроші повз бюджет: очільниця НАУ розповіла, які проблеми треба вирішити у виші
16:05
Справа про оборудки із землею: крім Сольського, підозру отримав його заступник
15:54
Російські силовики взялися за заступника Шойгу після спецоперації ГУР – джерела
15:31
"Село, якого більше немає": оператори показали відео із розбомблених Кринків на лівому березі Херсонщини
15:08
Єврокомісія "взяла до уваги" рішення МЗС щодо консульських послуг чоловікам мобілізаційного віку
Усі новини...