Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Яценюк каже, що у Ради температура, а Ющенко – майже Феміда

Четвер, 20 березня 2008, 10:30

Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк вважає, що питання про приєднання України до плану дій щодо членства в НАТО може бути вирішено на наступному саміті альянсу.

"Якщо рішення про ПДЧ буде прийнято зараз, це стане кидком рукавички з боку НАТО – Росії", - сказав Яценюк в інтерв'ю "Известиям в Украине".

"Тому я вважаю, що час України наступить тільки на наступному саміті. Реальним членом НАТО Україна зможе стати років за 10", - додав він.

На думку спікера, "максимум, на що може очікувати Україна - це послання, у якому їй запропонують йти на зближення з НАТО, відповідно до раніше наміченого щорічного плану".

Коментуючи запланований на 31 березня - 1 квітня візит президента США Джорджа Буша в Україну, Яценюк сказав, що "це дуже гарний сигнал для міжнародного співтовариства".

"Адже це перший візит президента США в Україну за останні 8 років", - додав він.

Коментуючи заяву прем'єр-міністра Юлії Тимошенко про необхідність ліквідації інституту прем'єрства або президентства, Яценюк заявив:

"Інститут президентства не буде ліквідований, як і посада прем'єра. Для цього немає жодного шансу".

"Якщо Україна позбавиться президента, вона стане чисто прем'єрською республікою зі слаборозвиненим парламентаризмом. Верховна Рада не готова, у силу сформованої політичної конструкції, стати повноцінною гілкою влади", - пояснив він.

За словами Яценюка, "фактично залишаться дві гілки - виконавча і судова, але остання, як відомо, корумпована, а тому недієва".

"У цій ситуації посада президента необхідна для забезпечення порядку і балансу. Президент, майже як Феміда, тримає в руках ваги з трьома чашами, підтримуючи їхню рівновагу", - сказав він.

На питання про стосунки прем'єра і президента Віктора Ющенка спікер відповів: "Стосунки складні, тут таємниці немає. Президент не може мовчати, тому що Україна - це не закрите акціонерне товариство".

"Розбіжності зараз йдуть на ідеологічному рівні. Одна сторона хоче діяти стратегічно, інша – популістськи", - додав він.

На питання про життєздатність Верховної Ради спікер сказав, що "зараз у неї хронічно підвищена температура - десь у районі 37-ми".

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...