Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Звягільский намагається зняти із себе відповідальність за аварію на шахті

Четвер, 20 березня 2008, 13:01

Держгірпромнагляд заявляє, що глава Ради орендарів АП "Шахта імені Засядька" Юхим Звягільський намагається зняти з себе відповідальність за аварію наприкінці 2007 року, у результаті якої загинули 106 осіб.

Про це повідомляє інформаційний центр Держгірпромнагляду, передає "Остров".

Відомство підкреслює, що урядова комісія з розслідування причин аварії на шахті ім. Засядька назвала головною причиною аварії "грубі порушення правил безпеки, а також визнала винними в цьому 11 посадових осіб підприємства".

"Замість цього з боку народного депутата Юхима Звягільського (який фактично очолює шахту) висуваються версії про, нібито, причетність до вибуху невідомих глибинних газів і інших невивчених природних явищ", - сказано в повідомленні.

"У зв'язку з цим Держгірпромнагляд заявляє, що такі інтерпретації мають на меті тільки одне – повністю зняти з себе будь-яку відповідальність за наймасштабнішу в історії України трагедію, у результаті якої загинули 106 і одержали різні травми понад 200 гірників", - повідомляє інформаційний центр.

Держгірпромнагляд зазначає, що якщо погодиться з версією керівництва шахти, то варто зупинити видобуток у всіх лавах шахти імені Засядька.

Крім того, вважає відомство, Мінвуглепром повинен "негайно зупинити експлуатацію ще понад 30 шахт, які також відпрацьовують вугільні горизонти на глибинах понад 1000 метрів", щоб здійснити нові розрахунки "граничнодопустимих концентрацій метану і внести відповідні зміни в правила безпеки".

Держгірпромнагляд зазначає, що експертна комісія, яка розслідувала аварію на шахті ім. Засядька, не віднесла це підприємство до "небезпечних за нафтогазопроявами".

"Про те, що версія керівництва шахти про причини аварії перекручена, свідчить і робота шахтоуправління "Донбас", яка працює в аналогічних гірничотехнічних умовах і на тих же вугільних пластах, але не має жодної резонансної аварії", - говориться в повідомленні.

Держгірпромнагляд також нагадує, що неодноразово інформував громадськість про систематичні порушення правил безпеки на шахті ім. Засядька.

Зокрема, встановлено, що шахта витрачала на охорону праці лише близько 0,4 % від суми реалізованої продукції. Це в 4 рази менше від того, що вимагає законодавство, і в 6 разів менше, ніж визначено галузевою угодою між Міністерством вугільної промисловості і профспілками.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування