Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Україні в НАТО хочуть дати шанс до зміни президента в Росії?

П'ятниця, 21 березня 2008, 07:19

Україна і Грузія можуть отримати на бухарестському саміті НАТО План дій із приєднання до Альянсу, але не "для членства" у ньому.

Таку можливість зняти наразі пряму згадку про їхнє членство обговорюють, серед інших, у НАТО, повідомило агентство "Ройтерз" із Брюсселя, передає Радіо "Свобода".

За цією пропозицією, якщо її схвалять, Україна і Грузія могли б після низки підготовчих зустрічей, візитів та інших заходів отримати новий чи змінений План на наступному саміті НАТО в 2009 році.

Тим часом у штаб-квартирі НАТО підтвердили, що в середу 10 країн-членів НАТО звернулися зі спільним неофіційним листом до генсекретаря НАТО, домагаючись надання Україні і Грузії Плану дій для членства вже на саміті в Бухаресті 2-4 квітня цього року.

Як повідомляє "Ройтерз", урядовці США в приватних розмовах із союзниками у НАТО заявляють, що було б краще надати Україні і Грузії План дій іще до того, як у травні посаду президента Росії перебере Дмитро Медведєв.

Росія виступає категорично проти можливості вступу України і Грузії до НАТО, хай навіть у майбутньому. Натомість США твердо підтримують таку можливість.

У середу Президент США Джордж Буш після зустрічі зі своїм колегою з Грузії Михеїлом Саакашвілі в Вашингтоні заявив, що підтримує шлях Грузії до НАТО і говоритиме про це і на саміті в Бухаресті.

Як вважають, він може висловити таку саму підтримку й Україні на її шляху до НАТО в перебігу візиту до Києва напередодні бухарестського саміту, передає радіо.

Неназвані дипломати Північноатлантичного союзу, яких цитує "Ройтерз", кажуть, що США наполягають на наданні Плану дій і Грузії, і Україні.

Водночас, як відомо, низка країн НАТО на чолі з Німеччиною і Францією виступає проти цього.

Відтак, питання про План дій для членства в НАТО для України і Грузії, як вважають, буде одним із найсуперечливіших на бухарестському саміті.

Всі питання в Північноатлантичному союзі вирішуються тільки консенсусом, тобто повною згодою всіх 26 нинішніх членів.

Отримання і виконання Плану дій для членства є передумовою можливого вступу країни до НАТО, але не обов’язково мусить закінчитися вступом.


"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...