Мороз і СДПУ(о) вийшли на "фінішну пряму"

П'ятниця, 21 березня 2008, 10:55

Низка партій лівого спрямування, у числі яких СПУ і СДПУ(о), вийшли на фінішну пряму в питанні об'єднання в один виборчий блок – офіційно про це буде оголошено "максимум через два тижні", пише "Комерсант-Україна".

При цьому газеті уже відома робоча назва нової політичної сили – "Соціалістичний вибір".

Як пише видання, пакет документів, який містить пропозиції лівих партій, що виявили бажання об'єднатися в одну політичну силу, створювану СДПУ(о) і СПУ, містить у собі порівняльну таблицю принципів, на підставі яких партії готові до об'єднання, а також анкету, питання якої нібито відбивають положення політичної платформи створюваної "лівоцентристської сили".

Зараз у переговорному процесі з об'єднання лівих партій беруть участь не тільки СДПУ(о) і СПУ, але й "Народно-трудовий союз України", а також Всеукраїнське об'єднання лівих "Справедливість".

За інформацією видання, до останнього моменту можливість об'єднання розглядали Прогресивна соціалістична партія і Компартія. Їхні представники брали участь у роботі координаційної ради з об'єднання лівих сил.

"І СДПУ(о), і СПУ висловилися за те, що потрібно вибирати євроінтеграцію і що російський мова має бути в тих регіонах, де населення вимагає її на правах регіональної. Коли вони це написали, ми опинилися в глухому куті. Ну про що далі говорити, якщо в нас різні напрямки?", - обурювалася голова ПСПУ Наталя Вітренко.

За словами представника КПУ в координаційній раді Сергія Гмирі, комуністи будуть "співпрацювати з лівими силами по конкретних питаннях".

Не дивлячись на вихід ПСПУ з переговорного процесу, його інші учасники вирішили взяти за основу програму майбутнього об'єднання, запропоновану цією партією.

Між тим, пише видання, з порівняльної таблиці випливає, що майже всі учасники погодилися цілком лише з одною тезою: "Проводжуваний з 1990 року в Україні курс політичних, економічних і соціальних реформ – це курс ліберальних реформ, спрямованих на побудову кримінального-олігархічного капіталізму".

"Олександр Мороз сказав, що на 85% ми згодні з пропозиціями Вітренко, але є абсолютно неприйнятні, і ми будемо відстоювати свою позицію", - повідомив завідувач ідеологічним відділом СПУ Михайло Коропатник.

Одним із принципових для всіх лівих сил виявилося питання зовнішньої політики, зокрема питання НАТО. Усі різносторонні пропозиції були вивчені й об'єднані в один документ. Спірні питання спробували доопрацювати за допомогою анкетування.

За словами голови СДПУ(о) Юрія Загороднього, "24 березня буде заслухано остаточний варіант принципів об'єднання, після чого кожна партія прийме рішення – підписувати цей чи документ ні".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування