Кияни офіційно заробляють на тисячу більше за інших

П'ятниця, 21 березня 2008, 13:21

За 12 років офіційна зарплата в Києві виросла в 23 рази, пише "Дело" з посиланням на дані Держкомстату про зміни рівня зарплати по Україні з 1995 по 2007 роки.

Столиця продовжує лідирувати за показниками середніх зарплат у країні – киянам платять майже на тисячу гривень більше, ніж у цілому по Україні.

На другому місці після Києва за рівнем зарплат, як і раніше, знаходиться Донецька область. У 2007 році мешканці Донецької області отримували у середньому 1535 гривень. Їхня зарплата в порівнянні з 1995 роком збільшилася приблизно в 16 разів.

Така ж динаміка зростання зарплат і в Дніпропетровській області. Вона знаходиться на третьому місці – мешканці цього регіону в 2007 році в середньому отримували 1455 гривень.

Найнижчими залишаються зарплати в мешканців західного регіону України. Мешканці Тернопільської області в 2007 році отримували тільки 943 гривні, що в 2,5 рази менше, ніж у столиці. У Києві подібні зарплати виплачувалися 4 роки тому.

На Західній Україні досі не вдалося створити достатню кількість робочих місць для місцевих жителів. "На Тернопільщині ще за Радянського Союзу були проблеми з працевлаштуванням. І вже тоді там були "заробітчани", - зазначає директор Інституту демографії і соціальних досліджень НАН Елла Лібанова.

У числі тих, хто в Україні отримує найнижчі зарплати, і мешканці Чернігівської області. Їм у 2007 році платили в середньому 1016 гривень.

За словами начальника головуправління праці й соціальної політики Чернігівської ОДА Миколи Уложенка, середній рівень зарплат в області тягне вниз село. Водночас, він вважає, що в 2008 році зарплата значно виросте – "досягне 1500 гривень, може, навіть більше... в основному, за рахунок переробної промисловості".

У числі останніх за рівнем зарплати в 2007 році також опинилася Вінницька область. Мешканці цього регіону отримували в середньому 1028 гривень. Але на купівлю товарів тут витрачають більше, ніж у містах-мільйонниках, таких як Запорожжя, зазначає видання.

Посилаючись на порівняльні дані з витрат мережі Metro і офіційні дані Нацбанку по області, видання пише, що люди отримують утричі більше, ніж каже офіційна статистика.

Експерти впевнені, що динаміка зростання зарплат у промислових регіонах більше за все відповідає дійсності. "Тут доходи більш прозорі, ніж у сільській місцевості, яка в деякій мірі є зоною, укритої від контролю державних органів", - пояснив джерело "Справи" у Податковій адміністрації.

Водночас, на думку Лібанової, промислово розвинуті регіони – Київ, Донецька, Дніпропетровська, Запорізька і Харківська області – і надалі будуть продовжувати відриватися від інших регіонів.

Крім цього, за словами заввіділом дослідження рівня життя населення Інституту демографії і соцдосліджень НАН Людмили Черенько, зростатиме розрив між містом і селом: "Без активної соціальної політики цей розрив не можна подолати".


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування