"Регіонали" бояться Жванії через можливі "наїзди"

П'ятниця, 21 березня 2008, 14:15

Представники Партії регіонів уже побоюються приходу Давида Жванії на посаду глави Антимонопольного комітету, але готові підтримати посилення ролі комітету.

Про це заявила народний депутат від Партії регіонів Ірина Акімова у п'ятницю на прес-конференції, відповідаючи на запитання журналістів, повідомляє Ліга.

За словами Акімової, звільнення Олексія Костусєва з посади глави АМКУ – винятково політичне. "Як тільки уряд (Юлії) Тимошенко прийшов до влади, відразу було поставлено питання про зміну, причому за суто політичними ознаками, глави комітету на представника партії БЮТ пана Жванію", - сказала вона.

"У мене немає жодних претензій по персоналіях, це зовсім інше питання, просто сам принцип формування глави Антимонопольного комітету за політичними ознаками – принцип абсолютно неправильний", - додала Акімова.

"Регіоналка" вважає, що об'єктивний контроль на конкурентних ринках можна забезпечити тільки в тому випадку, якщо керівники таких органів, як АМКУ, узагалі не будуть представниками якоїсь політичної сили.

"При формуванні глави комітету за політичною ознакою завжди виникають ризики політичних, у лапках, наїздів на своїх супротивників. Якщо зараз дійсно главою комітету стане представник партії БЮТ, з огляду на всі події, що складаються і на інших ринках, ми можемо з легкістю передбачити відкриття різних антимонопольних розслідувань по виробниках не тільки на ринку нафтопродуктів, на будь-яких продовольчих ринках, але вони зовсім випадково, знову ж таки в лапках, можуть належати до Партії регіонів або до якихось інших політичних супротивників", - сказала Акімова.

Водночас, відповідаючи на запитання про те, чи готова зараз Партія регіонів підтримати в парламенті пропозицію про підвищення ролі АМКУ, Акімова сказала: "Безумовно. Ми безумовно будемо підтримувати таку позицію".

При цьому Акімова звернула увагу на ту роль, яку повинен був би відігравати АМКУ в реагуванні на факти картельних змов, особливо в період зростання інфляції.

"Ні для кого не секрет, що Антимонопольний комітет в Україні є тільки формально незалежною організацією. Тому що дуже часто рішення, які він виносить, правильні причому рішення, вони не завжди виконуються самим же урядом. Крім того, він постійно відчуває серйозний тиск із боку органів виконавчої влади з проведення чи непроведення тих або інших розслідувань", - зазначила вона.

"Якщо ми говоримо про дійсно ринковий підхід до боротьби з фактом змови, ми повинні говорити про підвищення незалежності Антимонопольного комітету як регулятора", - підкреслила Акімова.

Крім того, Партія регіонів має намір приділяти велику увагу конкурентній політиці, ініціювати низку законопроектів, "які повинні будуть зробити, говорячи словами уряду Тимошенко, прорив конкретно в цій області".

Як відомо, цього тижня Верховна Рада так і не дійшла до кадрових питань, які передбачалося розглянути – зокрема, і по зміні глави АМКУ. На цю посаду претендує депутат "НУ-НС" Жванія.

за матеріалом Ліги

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування