Тимошенко відрізала RosUkrEnergo від світу

П'ятниця, 21 березня 2008, 14:51

Кабінет міністрів заборонив національної акціонерної компанії (НАК) "Нафтогаз України" надавати RosUkrEnergo AG (Швейцарія) послуги по транзиту через Україну природного газу, що надходить у газотранспортну систему (ГТС) країни.

Про це агентству "Інтерфакс-Україна" повідомив начальник управління по зв'язках із громадськістю держходингу Валентин Землянський з посиланням на постанову уряду.

Документом визначено, що центрально- і середньоазійський газ, що надходить у ГТС України від RosUkrEnergo з 1 січня 2008 року, використовується винятково для задоволення споживачів України в обсягах, визначених прогнозним балансом надходження і розподілу природного газу по країні на 2008 рік.

У той же час текст документа ідентичний постанові уряду №163, датований 5 березня 2008 року, оприлюднено більш двох тижнів тому.

Затверджений урядом прогнозний баланс надходження і розподілу природного газу по Україні на 2008 рік передбачає осідання на території країни 55 млрд куб. м імпортного газу, у тому числі 13,9 млрд куб. м у першому кварталі, що еквівалентно середньодобовому осіданню в обсязі 152,747 млн куб. м.

Російський "Газпром" наприкінці 2007 року погодив постачання компанією RosUkrEnergo центральноазійського природного газу для споживачів України в обсязі 138,6 млн куб. м на добу за умови надходження відповідних обсягів газу в газотранспортну систему Росії.

RosUkrEnergo і "Нафтогаз України" у липні 2004 року підписали низку контрактів, у тому числі про обсяги й умови транзиту природного газу через територію України, а також про обсяги й умови накачування природного газу в ПГС, його збереження, добору і подальшого транспортування на 2005-2030 р.

RosUkrEnergo з 2005 року здійснює експорт центральноазійського і російського природного газу в країни Європи, зокрема, у Румунію, Словаччину, Угорщину і Польщу. Газовий трейдер з початку 2006 року також є єдиним постачальником природного газу в Україну.

"Нафтогаз України" торік надав RosUkrEnergo послуги по транзиту 11,6 млрд куб. м природного газу, з яких 5,6 млрд куб. м було відібрано з ПГС України.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування