Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Яценюк сумнівається в річному імунітеті Ради

Понеділок, 24 березня 2008, 12:03

Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк визнає наявність юридичної можливості розпуску парламенту навіть протягом цього року – першого після дострокових виборів.

Про це він сказав в інтерв'ю "Фокусу" у відповідь на зауваження, що у парламенту є "річний імунітет від розпуску".

"У мене тут є сумніви. Для розпуску минулого року президент використав не 90-у статтю Конституції з її трьома основними причинами перевиборів, а той факт, що 150 депутатів склали свої мандати. Річний імунітет дається тільки від повторного використання одного з трьох мотивів 90-ї статті", - заявив він.

На уточнююче питання: "Тобто три рази на рік можна розпускати Раду?" – Яценюк відповів: "Юридично – так. Але це катастрофа для країни. Зараз від зміни місць доданків сума не зміниться".

Відповідаючи на запитання, чи не відчуває спікер себе "зайвим" через те, що парламент довго не працював, а "в країні нічого не змінилося", Яценюк сказав:

"Я відчуваю, що зайвим у країні стає парламент, але це результат ставлення до Ради останніх десяти років. Вона завжди була чиїмось придатком. Спочатку – президента, потім – уряду".

"Усе, що потрібно було урядові, він вже отримав. Бюджет, зокрема…Не хотів би, щоб це зрозуміли як "парламент не потрібен урядові Тимошенко". Просто склалася така система, що ефективний парламент стає небезпечним для інших гілок влади. А непрацюючий – гарна штука, на яку можна валити всі гріхи", - додав він, відповідаючи на наступні запитання.

Водночас, Яценюк визнав, що непублічне підписання "листа трьох" до НАТО було "дипломатичним проколом". "Але я б не переоцінював роль цього листа! Його текст – такий же, під яким підписувалися всі прем'єр-міністри останніх п'яти років", - додав він.

При цьому спікер у чергове спростував, що його змушували підписати цей лист. "Не такий я парубок, щоб можна було мене змусити", - заявив він.

За словами Яценюка, лист до НАТО складали на звичайній нараді в президента, і сам він весь наступний скандал у парламенті вже тоді спрогнозував, тільки ніхто до нього не дослухався. "Я говорив: побачите, конфлікт перейде в парламент, і бити будуть одного Яценюка", - зі сміхом сказав він. Правда, відразу підкреслив: не було б цього приводу, був би інший – опозиція все одно працювати б не дала.

Яценюк також зазначив, що не бачить зараз підстав для розколу Партії регіонів, і, водночас, визнав, що коаліція "юридично – є, але для ефективних голосувань голосів іноді не вистачає", однак він, як спікер, "не може бути людиною коаліції".

"Моя місія – бути посередником між лівою і правою частинами залу. Це ще гірше, ніж міністр в уряді Януковича, який постійно був на "шпагаті". А тут ти на тоненькій лісці підвішений. Як тільки починаєш ставати на сторону коаліції, тебе опозиція критикує, і навпаки. Грань потрібно відчувати інтуїтивно", - сказав він.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...