Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У СНД може з'явиться новий "третейський суддя"?

Понеділок, 24 березня 2008, 14:10

До кінця 2008 року буде створено новий судовий орган – Центр з урегулювання економічних суперечок у країнах СНД.

Депутати Верховної Ради готові підтримати ініціативу, тому що у випадку його створення компанії отримають можливість вибирати арбітраж – у СНД чи Європі, пише "Комерсант-Україна".

Судитися в новому арбітражі буде дешевше, вважають юристи. Утім, швидше за все, це буде єдина перевага нового суду, зазначає видання.

Про те, що вже в 2008 році буде створений Центр з урегулювання економічних суперечок у країнах СНД – аналог Міжнародного арбітражного (третейського) суду – заявив у п'ятницю генсекретар ради Міжпарламентської асамблеї СНД Михайло Кротов.

За його словами, планується, що країни-члени СНД підпишуть документи про створення центру в ході засідання ради і 30-ї сесії асамблеї на початку квітня в Санкт-Петербурзі.

"Ініціатори створення цього центру хотіли б, щоб він запрацював уже цього року", - сказав Кротов, уточнивши, що центр, куди увійдуть і третейський суд, і палата посередників, необхідний для розв’язання економічних суперечок між господарчими суб'єктами країн-членів СНД.

Зараз формально діє Мінська конвенція від 1993 року про визнання і взаємне приведення у виконання рішень національних судів країн СНД з господарських суперечок. Але оскільки її положення не виконуються, Росія активно підтримує створення міжнародного арбітражу при СНД.

У 2007 році голова вищого арбітражного суду Росії Антон Іванов заявив, що для того, щоб центр був створений швидше, усі витрати може взяти на себе "одна з країн Співдружності". Створення такого органу може дозволити прискорити судовий процес – арбітраж буде вестися російською мовою.

Зараз українські компанії при розв’язанні економічних суперечок з партнерами з країн СНД звертаються в міжнародні комерційні арбітражні суди при торгово-промислових палатах (ТПП) країн СНД (їхні рішення обов'язкові до виконання в інших країнах) чи вдаються до послуг міжнародного арбітражу країн Західної Європи, наприклад Стокгольмського.

Депутати Верховної Ради готові підтримати створення арбітражного центру при СНД.

"Міжнародний арбітраж коштує дорого і займає багато часу. Тому, якщо при СНД буде створений більш дешевий і зручний для наших компаній аналог, то чому немає? Але українські компанії повинні мати вибір – звертатися в арбітраж СНД чи третіх країн", - заявила "Комерсанту" глава комітету ВР із питань промислової і регуляторної політики і підприємництва Наталя Королевська (БЮТ).

"Таку ініціативу можна підтримати, якщо це буде нормальний арбітраж, а не орган, що знаходиться в Москві і відстоює інтереси Російської Федерації", - додав депутат Олексій Плотніков (Партія регіонів), наголосивши, що Україна юридично не є країною-членом СНД, а тому має самостійно вирішувати, чи приєднуватися до створення центру.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування