У БЮТ думають, що ціни ростуть через супермаркети

Вівторок, 25 березня 2008, 07:56

Об’єктивних причин для зростання цін в Україні сьогодні немає, вважає представник Блоку Юлії Тимошенко Анатолій Семинога.

А нинішня тенденція до зростання цін, на його думку, пов’язана із намаганням створити на ринку монополію, передає Радіо "Свобода".

"У нас сьогодні нормальних універсамів, гастрономів, які були раніше у кожному кварталі, поменшало, бо їх намагаються витіснити саме такою глобалізацією, створенням таких величезних магазинів. Намагаються створити певну монополію на ринку. Я вважаю цю політику помилковою політикою місцевої влади", - заявляє Семинога.

"Супермаркети повинні бути, але вони не повинні сьогодні витісняти невеличкі магазини, де можна було б купити хліб, дешеві продукти", - додає він.

Екс-міністр економіки, "регіонал" Анатолій Кінах причиною зростання цін вважає передусім зовнішні чинники, які почали впливати на ситуацію в Україні ще минулого року.

"Зростають дуже серйозні інфляційні ризики, як під впливом зовнішніх, так і внутрішніх чинників. Зовнішні чинники почали впливати ще у другому півріччі минулого року, у першу чергу у зв’язку зі зростанням цін на енергоносії. Дуже серйозна ситуація на світових продовольчих ринках", - каже він.

"Це все вплинуло і на внутрішню ситуацію в Україні, яка, на жаль, поглибилася, особливо у поточному році, безпрецедентним масштабом соціального популізму", - додає Кінах.

Між тим, економіст Олександр Рябченко зазначає, що тенденція до подорожчання товарів має низку об’єктивних чинників, зокрема, проблема з доларом, до якого прив’язана українська гривня. Однак не останню роль у цьому грає і внутрішньополітична ситуація.

"Політична еліта має домовитися про щось спільне, загальне, яке є непорушним для всіх партій, де б вони не перебували, чи у владі, чи в опозиції. А у нас такої домовленості не існує. Через це, хто б не пішов в опозицію, він весь час "накручує" владу, що вона не може втримати ціни, вона не може забезпечити рівень економічного зростання", - каже він.

За минулий рік інфляція в Україні склала 17%. У цьогорічному бюджеті Кабінету міністрів показник інфляції закладений у межах 10%.

Утім, багато експертів мають сумніви, що уряд зможе втримати її на такому рівні.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
03:19
Шмигаль у США: Нас запевнили в підтримці законопроєктів
03:14
США наклали вето на прийняття Палестини до Радбезу ООН
02:18
Очільник Пентагону та топгенерал США про допомогу Україні: затягування має наслідки на полі бою
01:50
Остін у Пентагоні зустрівся з міністром оборони Норвегії: говорили про Україну
00:59
футбол"Бенфіка" Трубіна поступилась по пенальті "Марселю", "Ліверпуль" не зумів створити дива: результати 1/4 фіналу Ліги Європи
00:54
тенісКостюк відіграла 5 матчболів та перемогла фіналістку Australian Open на турнірі в Штутгарті
00:48
Директор ЦРУ до конгресменів: Україна може програти до кінця року, якщо не схвалите допомогу
00:14
оновлюєтьсяЗагроза "Шахедів" та ракет: в частині країни оголошено повітряну тривогу
23:45
Трамп прокоментував допомогу Україні після проєкту Джонсона: Європа має робити більше
23:38
Росіяни 14 разів за добу обстріляли Сумщину, поранена людина
Усі новини...