Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Депортовані українці вимагають пільг від Польщі

Вівторок, 25 березня 2008, 09:54

Українці, яких було примусово виселено з польської території в середині минулого століття, нині вимагають пільгових умов в’їзду до Польщі для себе і своїх нащадків.

Спрощені умови в’їзду до Польщі для цієї категорії українців існували з 2003 року, від часу підписання відповідної міжурядової угоди, але після приєднання Польщі до Шенгенської зони пільги було скасовано.

Як сказав в інтерв’ю "Німецькій хвилі" голова Об’єднання "Закерзоння" Володимир Середа, депортовані українці і їхні нащадки не претендують на шенгенські візи, а лише прагнуть мати доступ до пам’ятних місць і могил родичів.

"Нас цікавлять наші етнічні землі у Польщі, де ми їздимо", - заявив він.

За словами Середи, переселенці вимагають надання безкоштовних багаторазових польських національних віз для громадян України, які народилися на території сучасної Польщі і були депортовані на територію тодішньої Радянської України.

Також Об’єднання "Закерзоння" хоче домогтися пільгового отримання в’їзних віз у Польщу для дітей та онуків депортованих українців.

Упродовж 1944-1951 років із території сучасної південно-східної Польщі, так званого Закерзоння, було виселено приблизно півмільйона українців.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування