Через тиждень долар повернеться на колишнє місце в Україні?

Вівторок, 25 березня 2008, 11:13

Банкіри прогнозують, що через тиждень курс долара в Україні повернеться до колишнього рівня.

Про це пише газета "Дело" у вівторок.

Так на думку банкірів, ситуація з курсом долара, що різко упав на вихідних, протриває не більше тижня, після чого готівковий курс долара впритул наблизиться до міжбанківського.

Реклама:

"Сьогодні курс на міжбанку знаходиться в районі 4,95 гривні за долар. У найближчі дні готівковий курс підійде до цієї величини, а подальша його поведінка в основному буде залежати від політики НБУ", — прогнозує заступник глави правління Експобанку Ростислав Когон.

У самому Нацбанку запевняють, що ніяких сюрпризів не буде.

"Ще раз хочу відзначити: курс американської валюти буде коливатися в рамках встановленого коридору (4,95-5,25 гривні за долар). Що стосується ревальвації, то це питання зараз узагалі не розглядається", — стверджує перший заступник глави НБУ Анатолій Шаповалов.

ВІДЕО ДНЯ

Учасники ринку стверджують, що обвал готівкового долара спровокували спекулянти, що скористалися панічними настроями населення.

"На вихідних не працюють банківські каси, що встановлюють курс, наближений до міжбанківського ринку. От обмінні пункти і скористалися ажіотажем серед населення і спекулятивно занизили курс", — пояснює начальник казначейства Укрсоцбанку Фелікс Інденбаум.

З банкіром погоджується директор економічних програм Центра ім. Разумкова Василь Юрчишин.

"Падіння курсу — це результат паніки серед населення. Люди масово почали рятуватися від долара і під тиском пропозиції банки й обмінні пункти знижували курс", — говорить він.

Також причиною стало і те, що Нацбанк останнім часом утримується від покупки долара на міжбанківському ринку, у той час як багато його учасників активно продають валюту через необхідність резервувати гривню і сплачувати податки.

"Такий курс долара протримається доти, поки не покращиться ліквідність на банківському ринку і поки Нацбанк не позначить нижню межу коридору курсу", - роз'яснив начальник казначейства Укрсоцбанка Фелікс Інденбаум.

"Раніше НБУ викуповував долар по 5,0, і усі розуміли, що це і є нижньою межою, а зараз Нацбанк цього не робить, тому ринок цю нижню межу намагається формувати самостійно", — пояснив він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
03:19
Шмигаль у США: Нас запевнили в підтримці законопроєктів
03:14
США наклали вето на прийняття Палестини до Радбезу ООН
02:18
Очільник Пентагону та топгенерал США про допомогу Україні: затягування має наслідки на полі бою
01:50
Остін у Пентагоні зустрівся з міністром оборони Норвегії: говорили про Україну
00:59
футбол"Бенфіка" Трубіна поступилась по пенальті "Марселю", "Ліверпуль" не зумів створити дива: результати 1/4 фіналу Ліги Європи
00:54
тенісКостюк відіграла 5 матчболів та перемогла фіналістку Australian Open на турнірі в Штутгарті
00:48
Директор ЦРУ до конгресменів: Україна може програти до кінця року, якщо не схвалите допомогу
00:14
оновлюєтьсяЗагроза "Шахедів" та ракет: в частині країни оголошено повітряну тривогу
23:45
Трамп прокоментував допомогу Україні після проєкту Джонсона: Європа має робити більше
23:38
Росіяни 14 разів за добу обстріляли Сумщину, поранена людина
Усі новини...