Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Проти двох найбільших нафтотрейдерів порушили справи

Вівторок, 25 березня 2008, 12:55

Антимонопольний комітет порушив справи за ознаками порушень конкурентного законодавства щодо двох операторів ринку нафтопродуктів - ЗАТ "Лінік" (Лисичанський НПЗ) і АТ "Укртатнафта" (Кременчуцький НПЗ).

Про це на прес-конференції у вівторок повідомив глава комітету Олексій Костусєв, інформує Ліга.

Костусєв зазначив, що у зв'язку з різким підвищенням оптових і роздрібних цін на моторні бензини і дизельне паливо, у період з кінця 2007 по лютий 2008 років АМКУ ініціював розслідування на вітчизняному ринку нафтопродуктів.

Реклама:

При цьому в ході розслідування фахівці комітету виявили, що два оптових оператори ринку нафтопродуктів в окремі періоди кінця 2007 - початку 2008 років необґрунтовано підвищували ціни на нафтопродукти.

Такі дії зазначених операторів, відзначив Костусєв, стали причиною підвищення роздрібних цін на паливо.

При цьому, скориставшись нестабільністю ситуації на ринках нафтопродуктів, ціни на паливо в роздріб необґрунтовано підвищили низка регіональних роздрібних компаній. Як наслідок, територіальні відділення АМКУ ініціювали відповідне розслідування проти регіональних трейдерів.

ВІДЕО ДНЯ

За словами голови АМКУ, зокрема, на сьогодні у провадженні знаходиться 18 справ, у яких фігурують 40 суб'єктів, які здійснюють свою діяльність у Дніпропетровській, Запорізькій, Житомирській, Донецькій, Волинській, Закарпатській і т.д. областях, а також у Криму та у Києві.

Крім того, повідомив Костусєв, АМКУ офіційно звернувся в правоохоронні органи, у тому числі і Генеральну прокуратуру, з проханням припинити подібний "бєспрєдєл" і надати інформацію, яка могла б підтвердити наявність змови між операторами ринку.

Також АМКУ вимагає від Міністерства палива й енергетики надати до 7 квітня дані щодо обсягів і цінової динаміки ринку нафтопродуктів, а також щодо балансу попиту та пропозиції на даному ринку.

Як відомо, раніше, у зв'язку зі зростанням цін на бензин прем'єр-міністр Юлія Тимошенко висловила жаль щодо того, що в країні в даному напрямку не працює Антимонопольний комітет і Генеральна прокуратура.

Із 11 по 18 березня зростання цін на бензин у цілому по Україні прискорилося. Зокрема, зростання цін на низькооктановий бензин марки А-76/80 за цей період склало 33 коп. – ціни на дану марку бензину підвищилися з 4,98 грн./літр до 5,31 грн./літр. Ціни на бензин марки А-92 зросли з 5,17 грн./літр до 5,56 грн./літр (ріст +39 коп.), на високооктановий бензин А-95 – з 5,43 грн./літр до 5,78 грн./літр. Таким чином, зростання цін на високооктан за підсумками зазначеного періоду склало 35 коп. Ціни на дизпаливо підвищилися з 5,43 грн./літр до 5,78 грн./літр (зростання +35 коп.).

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування