Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Долар упав через Тимошенко?

Четвер, 27 березня 2008, 08:59

У Національному банку повідомили, що уряд не дозволяв "УкрГаз-Енерго" закуповувати валюту на міжбанку і це спровокувало "викривлення ринку" через ненадходження значних обсягів очікуваної гривні.

Як пише "Комерсант-Україна", це і стало причиною падіння курсу долара США на міжбанківському валютному ринку до 4,82 грн/$.

Утім, у вівторок Нацбанк вийшов із ситуації, дозволивши купувати валюту НАК "Нафтогаз України". У підсумку саме у вівторок курс долара на міжбанку повернувся до звичних 5 грн/$, зазначає видання.

Перший заступник глави Нацбанку Анатолій Шаповалов заявив у середу журналістам, що регулятор дозволив НАК "Нафтогаз України" придбавати валюту на міжбанківському ринку для оплати імпортованого газу без наявності відповідного контракту.

"Газ споживається, заборгованість росте, а валюта не купується. Виходить викривлення ринку", - пояснив він кореспонденту газети.

Джерело "Комерсанта" у НБУ пояснило, що ринок очікував 20 і 21 березня традиційного виходу "УкрГаз-Енерго" з купівлею валюти на міжбанк, але очікуваної пропозиції гривні не було. Саме тому в минулу середу курс долара на міжбанку пробив психологічну позначку 5,0 грн/$, досягши 4,99 грн/$. При цьому короткі "нічні" кредити в гривні досягли тоді 25%.

Прес-секретар "УкрГаз-Енерго" Віталій Кисіль підтвердив, що компанія не виходила на ринок зі значною пропозицією гривні, тому що з січня не отримувала валюту в якості оплати за поставлений газ з боку свого основного контрагента – "Нафтогазу".

"Відповідно до зовнішньоекономічного контракту з нового року "Укргаз-Енерго" закуповує природний газ винятково для потреб промисловості. "Нафтогаз України", у свою чергу, для потреб ГТС, бюджетників і ТКЕ використовує газ зовнішнього постачальника – "РосУкрЕнерго". Очевидно, що за відсутності контрактів для цих категорій споживачів "Нафтогаз" не здійснював розрахунків з "РосУкрЕнерго" за газ і закупівлю валюти для цих цілей", - заявив Кисіль.

Таким чином Нацбанк, дозволивши "Нафтогазу" купувати валюту, не маючи документального підтвердження, для яких цілей іде закупівля, пішов на порушення законодавства, але зняв напруженість з ринку, говориться в статті.

За словами члена спеціальної контрольної комісії з розслідування ситуації на газовому ринку Верховної Ради Василя Кисельова, по суті, змушуючи НАК "Нафтогаз України" не розраховуватися з "РосУкрЕнерго" і "УкрГаз-Енерго", прем’єр-міністр Юлія Тимошенко намагалася штучно ревальвувати гривню.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування