Росія вважає розширення НАТО неадекватним до реалій

Четвер, 27 березня 2008, 15:24

Керівництво Росії вважає, що розширення НАТО не відповідає реаліям сучасного світу, заявив голова МЗС РФ Сергій Лавров.

"Наша позиція з питання розширення НАТО така, що ми сприймаємо ці плани як невідповідні реаліям сучасного світу", - заявив він на прес-конференції за підсумками переговорів із головою МЗС Таджикистану Хамрохоном Заріфі.

"Загрози для усіх для нас спільні. Боротися з цими загрозами можна тільки спільно, а не шляхом механічного розширення блоків, які збереглися з часів "холодної війни", і не шляхом освоєння територій на основі блокових підходів інерційних психологічних установок", - підкреслив Лавров.

Говорячи про квітневий самміт НАТО в Бухаресті, у рамках якого пройде також засідання Ради Росія-НАТО, Лавров повідомив, що сторони мають намір розглянути всі ключові питання безпеки в Європі, включаючи питання ПРО і ДЗЗСЄ.

Міністр закордонних справ РФ також сказав, що найкращий спосіб зняти стурбованість Росії щодо ПРО – відмовитися від планів її розгортання в Європі.

"Переговори продовжуються і сьогодні, не хотів би вдаватися в конкретні подробиці, але наша позиція проста. Ми переконані, що найкращим способом зняти усі стурбованості щодо третього позиційного району є відмова від цих планів і перехід на колективні проекти", - заявив він.

"Основні параметри альтернативного варіанту були запропоновані президентом Росії на початку минулого року", - додав Лавров.

Він також нагадав, що сьогодні продовжуються російсько-американські консультації щодо ПРО, але, незважаючи на нові пропозиції американців, США не мають наміру відмовлятися від планів розміщення ПРО в Східній Європі.

"Ми вивчаємо ці пропозиції, але наша принципова позиція залишається незмінною", - підкреслив міністр закордонних справ РФ.

"Інтерфакс-Україна", ИТАР-ТАСС

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування