Схеффер застеріг Путіна від "неконструктивної риторики"

П'ятниця, 28 березня 2008, 08:13

Члени НАТО досі не вирішили, як відповісти на прохання Грузії та України розпочати з ними програму приготування до членства в альянсі.

Про це заявив Генеральний секретар НАТО Яап де Гооп Схеффер у інтерв’ю "Financial Times", повідомляє "Бі-Бі-Сі".

Він також зазначив, що не може передбачити результату дискусії, яка відбудеться на саміті НАТО в Брюсселі наступного тижня.

Схеффер підтвердив, що Сполучені Штати Америки активно переконують європейських союзників дати позитивну відповідь Києву і Тбілісі, але деякі країни зокрема Німеччина досі мали застереження.

У свою чергу, генсек НАТО також скористався нагодою, щоб закликати президента Росії Володимира Путіна, який вперше буде гостем саміту НАТО, не виголошувати у Бухаресті погроз.

"Нумо уникати неконструктивної риторики на зразок – ми націлимо свої ракети на країну А, В, чи С", - сказав Схеффер.

Генеральний секретар Північноатлантичного альянсу також висловив надію на відкритий обмін думками з російською стороною, однак попередив, що цей обмін повинен бути конструктивний.

"Тон музики наступного тижня у величезній мірі залежить від тону президента Путіна", - цитує слова Схеффера, сказані в інтерв’ю, "Газета.ru".

Крім того, генсек НАТО зазначив, що йому зрозуміле прагнення президента США "надати максимально можливому число країн право насолоджуватися тим, що він і я розуміємо як основні людські цінності".

Однак, за словами Схеффера, Джорджу Бушу доведеться переконати в цьому інших членів, наприклад Німеччину, які не хочуть ущемляти інтереси Росії. "Саме це Альянс і буде обговорювати наступного тижня", - зазначив генсек.

Радіо "Свобода", між тим, зазначає, що деякі дипломати говорять про пропозиції, щоб у Бухаресті Грузії та Україні дали лише загальні обіцянки та запевнення у підтримці їхніх євроатлантичних амбіцій замість офіційного початку плану приготування до членства.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News