Україна може вступити в НАТО і без референдуму?

Понеділок, 31 березня 2008, 11:05

Лідер Народного Руху Борис Тарасюк заявляє, що Україна може вступити в НАТО без усенародного референдуму, навіть незважаючи на постанову Верховної Ради, яка передбачає, що відповідне рішення буде ухвалюватися після референдуму.

"Можемо (вступити в НАТО без референдуму). Постанова Верховної Ради, оскільки це не закон, не має обов'язкової юридичної сили. Будь-яка постанова може бути сьогодні ухвалена, а завтра скасована", - заявив він в інтерв'ю газеті "Дело".

"Більш того, на сьогодні навіть немає закону, який регулює проведення референдуму. Чинний закон передбачає ухвалення рішення президією Верховної Ради, а такого органу, відповідно до Конституції, просто не існує", - зазначив Тарасюк.

Депутат від "НУ-НС", екс-міністр закордонних справ також зазначив, що у НАТО "немає вимоги до кандидатів про обов'язкове проведення референдуму".

"І практика проведення консультативних референдумів щодо вступу в Альянс досить небагата. Всього три країни пішли на це – Словаччина, Угорщина і Словенія. В Угорщині і Словенії народ цілковито підтримав курс уряду. І тільки в Словаччині референдум був взагалі оголошений таким, що не відбувся через низьку явку. Але в будь-якому випадку ці референдуми – тільки консультативні. Політична еліта просто цікавиться думкою народу, але сама вирішує, брати її до уваги чи ні", - розповів Тарасюк.

"У нашому випадку за інститут референдуму ховаються еліти, які бояться самі ухвалювати рішення", - запевнив він.

Крім того, Тарасюк позитивно оцінює шанси України на приєднання до ПДЧ з набуття членства в НАТО на Бухарестському саміті 2-4 квітня.

"Скажу вам навіть більше, зараз ситуація більш позитивна, ніж вона була в січні. І, на мій погляд, якщо на саміті і не буде однозначно позитивної відповіді, то так чи інакше рішення буде позитивним з невеликою відстрочкою в часі. Але в будь-якому випадку ми приєднаємося до ПДЧ до кінця цього року", - вважає Тарасюк.

Він також зазначив, що "фактор Росії, звісно, присутній в аргументах країн-членів НАТО – у той же час НАТО підкреслює, що буде ухвалювати рішення самостійно і незалежно від того, що думає з цього приводу Росія".

Водночас, Тарсюк вважає, що приїзд президента США Джорджа Буша до Києва напередодні бухарестського саміту НАТО – це "збіг", який "ніяк не пов'язаний з підтримкою чи непідтримкою України".

"Питання приєднання України до Плану дій щодо членства в НАТО (ПДЧ) буде однією з головних тем двосторонніх консультацій…Президент США особисто і його адміністрація в цілому багато роблять для того, щоб переконати союзників позитивно відгукнутися на лист лідерів нашої держави", - зазначив у той же час він.

На думку Тарасюка, "з кожним днем звужується коло тих, хто сумнівається в необхідності надання Україні ПДЧ".


"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування