Україну в ЄС хочуть поставити за приклад

Четвер, 10 квітня 2008, 09:08

Створення зони вільної торгівлі з Україною Євросоюз розглядає як приклад наслідування для країн, що співпрацюють з ЄС в рамках політики сусідства.

Про це у Києві заявив голова відділу Європи та Центральної Азії Єврокомісії Леопольдо Рубіначчі, передає "Німецька хвиля".

За словами Рубіначчі, це буде новою віхою у двосторонніх відносинах.

Досвід організації вільної торгівлі ЄС та України буде перенесений на всі країни, які прагнуть поглибити торговельні відносини з Євросоюзом, каже він.

"Це буде прецедент того, що ми хочемо в подальшому робити з іншими нашими сусідами", - наголосив голова відділу Європи та Центральної Азії Єврокомісії.

У свою чергу, аналітик Центру європейських політичних досліджень Майкл Емерсон вважає, що прийнятними можуть бути два сценарії створення зони вільної торгівлі Євросоюзу з Україною.

Перший, за прикладом Грузії, – це швидка лібералізація двосторонньої торгівлі, інший сценарій – поступова інтеграція до європейських ринків.

На переконання Єврокомісії, до процесу мають долучитися представники бізнесу.

У свою чергу, Міністерство закордонних справ України має свої вимоги до Єврокомісії.

Заступник міністра МЗС Андрій Веселовський каже, якщо модель співпраці України та ЄС в сфері вільної торгівлі буде експериментальною, то українська сторона воліє отримати більше фінансової допомоги від Євросоюзу.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування