Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

"Нафтогазу" не вистачає 7 мільярдів

Четвер, 10 квітня 2008, 10:43

Кабінет міністрів затвердив фінансовий план НАК "Нафтогаз України" на 2008 рік з доходами в 75 млрд. грн. і витратами в 82 млрд. грн. – різницю заповнять за рахунок кредитів.

Про це пише "Дело", у розпорядженні якого є фінплан.

Відповідно до цього плану, протягом 2008 року "Нафтогазу" перерахують 8 млрд. грн. із держбюджету.

Крім того, уряд збирається отримати дивіденди з дочірніх компаній – причому відразу за 2 роки. "УкрГаз-Енерго" у поточному році має повернути борги за 2006 і 2007 роки – майже мільярд. Від "Укрнафти" очікують надходжень у 2 рази більше.

Відповідно до фінплану, "Нафтогаз" повинен самостійно заробити 62 млрд. грн. Такі очікування пов'язані зі зростанням ціни на реалізований газ і з поверненням компанії статусу повноправного монополіста на вітчизняному газовому ринку.

Незважаючи на бюджетну допомогу і солідні заробітки, коштів "Нафтогазу" як і раніше не вистачає. Утримання свого господарства обійдеться монополістові в 82,3 млрд. грн., зазначає видання. Тому НАК планує і далі брати кредити.

Основною причиною дефіциту бюджету в самому "Нафтогазі" називають продаж газу за ціною нижчою закупівельної, погашення боргу за спожитий газ у 2007 році і зростання суми сплати відсотків за кредитами. Зокрема, на сплату відсотків по кредитах у поточному році піде майже 4 млрд.

У цілому на компанії "висить" 10 млрд. кредитних зобов'язань.

Як пише "Дело", щоб "звести кінці з кінцями", "Нафтогаз" планує додатково отримати 10 млрд. кредитних грошей. На ці кошти НАК планує закачати 14 млрд. куб. м газу (у тому числі 9,6 млрд. імпортного).

"Це товарний недовгостроковий кредит, і банки готові під заставу природного газу його видати", - зазначає заступник голови "Нафтогазу" Юрій Колбушкін.

Водночас, зазначає видання, з дивідендами "Укрнафти" і "УкрГаз-Енерго" можуть знову виникнути труднощі, і тоді НАК знову ризикує не звести дебет із кредитом.

Між тим, у 2008 році планується, що додатково НАК буде виділено 3 млрд. 700 млн. грн. "для забезпечення компенсації різниці між цінами купівлі імпортного газу і його реалізації суб'єктам господарювання".

У поточному році також варто очікувати певного збільшення ціни газу для промислових споживачів і населення. Зокрема планується, що ціна газу внутрішнього видобутку підвищиться на 9%.

Водночас, на інвестиції за кордоном НАК, відповідно до плану, виділить близько 230 млн. Велика частина інвестицій компанії за кордоном зосереджена в Єгипті.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
00:04
"Боруссія" здолала "ПСЖ" у першому півфінальному матчі Ліги чемпіонів
23:54
Новини економіки 1 травня: У США заборонили імпорт російського урану, кожен десятий бізнес у Польщі - український
23:50
Е-кабінет військовозобов’язаних запрацює 18 травня
23:33
фото, відеоУ Тбілісі поліція знову жорстко розганяє протест проти закону про "іноагентів"
23:25
оновлено, відеоРосія атакувала балістикою сортувальне депо "Нової пошти" в Одесі, є постраждалі
23:18
фотоНа виставці "трофейної техніки НАТО" в Москві показали всюдихід із прапором нейтральної Австрії
23:06
Німеччина запускає нову грантову програму для українського бізнесу
22:33
США підтвердили, що Росія використала заборонену хімічну зброю проти ЗСУ
22:26
фото, відеоКонгресвумен Грін висміяли через кепку з гаслом MUGA – "Повернімо Україні велич"
22:15
У Чернівцях вперше в Україні поховають 16 військових у братській могилі
Усі новини...