Ющенка намагаються підставити через арсенал?

Понеділок, 14 квітня 2008, 11:16

Тендер на будівництво музейного комплексу "Мистецький Арсенал" вартістю 1,3 мільярди гривень пройшов у таємниці.

Навіть Союз архітекторів довідався про конкурс в останній момент, стверджує газета "Дело".

Як виявилося, конкурс на будівництво нових об'єктів на території комплексу все-таки був оголошений держкомпанією "Мистецький Арсенал" ще 14 лютого 2008 року.

Організатором тендера, як з'ясувалося в результаті розслідування видання, виявилася якась німецька компанія Phaze 1. Чому саме вона, адміністрація "Мистецького Арсеналу" пояснити чітко не змогла.

Керівництво держкомпанії послалося на відсутність досвіду проведення таких тендерів у вітчизняних архітектурних бюро.

У результаті умови конкурсу на реконструкцію історичного об'єкта були розміщені на... сайті невідомої німецької компанії Phaze 1. Тобто довідатися про конкурс могли тільки посвячені в цю схему люди.

Не знали про міжнародний конкурс і в Союзі архітекторів України. І це при тому, що відповідно до розпорядження Кабміну від 25 жовтня 1999 року, програма проведення будь-яких архітектурних конкурсів повинна бути погоджена з цією організацією.

Президент Союзу архітекторів Ігор Шпара розповів, що учасники мали подавати свої заявки англійською мовою.

Союз архітекторів, обурений умовами конкурсу, попросив організаторів продовжити конкурс і переглянути умови. Оргкомітет відповів взаємністю, і конкурс був продовжений до 22 березня.

Директор Національного історико-архітектурного музею "Київська фортеця" припустив, що "президента з цим проектом просто хочуть "підставити".

"Як і хто — складно сказати, але вся ця історія дуже непроста", — сказав Кулиничев.

Заступник гендиректора з наукової роботи "Мистецького Арсеналу" Оксана Гриценко обвинувачення в непрозорості спростовує.

"Інформація про конкурс була опублікована в ЗМІ. Заявки можна було заповнювати як англійською, так і українською мовою", — стверджує вона.

Умови конкурсу дійсно були опубліковані в газеті "Голос України". Але це відбулося 21 березня, за день до закінчення терміну подачі заявок. Причому 21 березня припало на п'ятницю, а конкурс закінчувався 22 березня — у суботу, вихідний день.

"При цьому в самому оголошенні, опублікованому в газеті, ні слова не було сказано про те, що прийом заявок закінчується буквально завтра. Було тільки посилання на офіційний сайт оператора конкурсу", додає видання.

У той же час керівник департаменту розвитку "Мистецького Арсеналу" Микола Скиба запевнив, що незважаючи ні на що, заявки на участь у конкурсі встигли подати близько 130 учасників.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування