Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Нафтогаз забрав найкращих до приходу "дочки" Газпрому

Понеділок, 14 квітня 2008, 12:07

НАК "Нафтогаз України" і Міністерство фінансів визначили джерела погашення боргу перед "Газпромом" і пропрацювали питання надання гарантій.

Це було зроблено на нараді в суботу, повідомило високопоставлене джерело в Кабінеті міністрів газеті "Комерсант-Україна".

Як відомо, завершити конфлікт між газовими монополіями повинні розрахунки України за боргом за газ у розмірі $2 млрд і видача ліцензії "Газпромзбут Україна".

Поки "Газпром" домігся збереження посередника "РосУкрЕнерго" у схемі постачань газу в Україну. До кінця року компанія продасть "Нафтогазу" 50 млрд куб. м газу за ціною $179,5 за тис. куб. м.

Водночас, посередника "УкрГаз-Енерго", що продавав газ на внутрішньому ринку України, виключили зі схеми - тепер його замінить компанія "Газпромзбут Україна" (100% у "Газпрому"). Вона зможе поставляти українським споживачам до 7,5 млрд кубометрів газу, але закуповувати його буде в "Нафтогазу".

Між тим, зазначає видання, напередодні виходу "Газпрому" на український ринок "Нафтогаз" постарався зайняти якомога більшу його частку.

У п'ятницю НАК оголосила, що через своє дочірнє підприємство "Газ України" уклала угоди на постачання природного газу з 90 промисловими споживачами. Серед них "Сєвєродонецьке об'єднання "Азот", черкаський "Азот", меткомбінат "Азовсталь", Макіївський меткомбінат, Єнакіївський метзавод, Полтавський ГЗК, Миколаївський глиноземний завод і низка інших підприємств.

Таким чином, "Нафтогаз" підписав контракти з найбільшими споживачами газу в країні, на чию частку припадає 9 млрд куб. м газу на рік із 30 млрд, що споживаються всіма українськими підприємствами, говорить гендиректор газотрейдингової компанії "Олгаз-інвест" Юрій Коровін.

"По суті, "Нафтогаз" забрав собі найкращих споживачів ще до того, як на ринок вийшов "Газпромзбут Україна", - зазначив гендиректор Magyar GT Янош Петефи.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування