Ющенко просить Путіна та інших стримувати емоції

Вівторок, 15 квітня 2008, 15:33

Президент Віктор Ющенко просить російських політиків не так емоційно реагувати на намір України приєднатися до плану дій щодо вступу до НАТО.

Так Ющенко відповів на питання про реакцію на погрози Росії, яка лякає Україну розпадом в інтерв’ю польській газеті Rzeczpospolita, переклад якого наводить прес-служба президента.

"Я просив би також російських політиків, щоби вони не реагували настільки емоційно і поважали наше рішення у справі вибору колективної системи безпеки. Зрештою, ми ж не є винятком. Я пам'ятаю дискусії щодо вступу до НАТО Польщі і Литви", - сказав він.

"Я розумію реакцію Росії. Інтеграція України в євроатлантичні структури не є чимось, до чого можна звикнути протягом однієї доби. Ми не хочемо ні з ким радитися, однак, повинні з повагою ставитися до позиції цієї країни і мати терпіння", - додав Ющенко.

Він також висловив сподівання, що "в питанні вступу до НАТО українці приймуть мудре рішення, беручи приклад з поляків чи литовців".

"Три роки тому членство в Альянсі підтримували лише 17% суспільства, а три місяці тому - 30%. Сьогодні ця підтримка, напевно, є ще вищою", - сказав він.

"Українцям вистачить поміркованості в питанні безпеки. Адже справа євроатлантичної інтеграції стосується кожного із них. Вони повинні замислитися над відповіддю на питання: що треба зробити, щоби їхні діти через 15-20 років жили безпечно", - сказав Ющенко.
Він наголосив, що "Україна повинна бути в такій системі гарантії безпеки, за яку відповідають десятки країн".

"Наша країна мала гірку долю. Ми боролися за незалежність, були жертви. Нам не вистачало системи міжнародної безпеки, яка була б гарантом суверенності", - сказав він.

Ющенко також відзначив, що він "безмірно вдячний Польщі, Президентові Лєху Качинському і друзям України з інших країн за зусилля щодо приєднання України до ПДЧ".

Раніше ЗМІ повідомили, що російський президент Володимир Путін в бесіді з своїм американським колегою Джорджем Бушем сказав, що "Україна – це не держава".

Пізніше міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров опосередковано підтвердив цю інформацію.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування