Катеринчук: "Я не знаю такого політика, як Балога..."

Середа, 16 квітня 2008, 11:05

Депутат від "НУ-НС", кандидат у мери Києва Микола Катеринчук вважає, що глава секретаріату президента Віктор Балога усіляко домагається, щоб "його кандидат від Банкової" Віталій Кличко пройшов у першому турі виборів київського міського голови.

Пор це він заявив в ефірі Радіо "Свобода" у вівторок ввечері, коментуючи останні заяви Балоги, зокрема, щодо незгоди проводити вибори мера столиці в два тури.

"Перш за все я не знаю такого політика, як Балога. Це голова секретаріату президента, це функціонер в адміністрації президента", - сказав Катеринчук, реагуючи на слова Балоги про те, що політики, які відносять себе до демократичного табору під проводом президента, мали б не виголошувати ініціативи які розходяться з позицією президента.

"По-друге, вже глава секретаріату казав, що він підтримує одного з кандидатів, тобто кандидата в мери Кличка. Тому цілком природно, що він намагається взяти на себе відповідальність, щоб його кандидат від Банкової пройшов у першому турі, і думає, що його високий рейтинг, який зараз показують, дозволяє це зробити", - наголосив депутат.

На зауваження про те, що глава секретаріату президента висловлює позицію глави держави, Катеринчук відповів: "Я коли почую позицію президента, тоді реагуватиму на позицію президента. Сьогодні це не позиція президента, а людини, яка підписала цю заяву".

"Я з повагою ставлюся до цієї людини, але я думаю, що політики мають займатися політикою, а люди, які мають адмініструванням займатися, мають займатися адмініструванням", - сказав депутат.

"Я з великою повагою відношуся до людей, які вживають слово "демократія", але під проводом президента бути демократом, думаю, дуже легко. А ви спробуйте бути справжнім демократом без будь-якого проводу і мати позицію завжди", - додав Катеринчук.

На нагадування про те, що й сам президент Віктор Ющенко, перебуваючи у Варшаві, висловився категорично проти виборів мера столиці в два тури, наголосивши, що мерів усіх інших міст обирають за один тур і зміна порядку є недемократичним кроком, та й ефективними двотурові вибори будуть лише при поверненні до системи врахування явки виборців, Катеринчук сказав:

"Я думаю, що президент правий в тому, що не треба обирати тільки мера Києва, треба обирати всіх мерів. І про це йдеться в змінах до закону. Просто його неправильно інформували".

"Відносно ж явки, то я не думаю, що це є якоюсь перешкодою. Наприклад, мої зміни до закону, які будуть розглядатися у ВР, полягають у тому, щоб, по-перше, залишити графу "Проти всіх" і зняти бар’єр 51% для голосування в другому турі. Тобто, перемагає той, хто набрав більшість голосів по відношенню до іншого від тих, хто прийшли на вибори", - додав Катеринчук.

Як відомо, він, а також низка інших членів "НУ-НС" – зокрема, Іван Васюник, та представники БЮТ виступають за проведення виборів мера столиці в два тури, а президент та його команда – проти цього.


"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News

Усі новини...