НАТО не потрібні українські радари, але є "сумісність"

Середа, 16 квітня 2008, 13:23

Українські радіолокаційні станції попередження ракетного нападу (РЛС СПРН) у Мукачевому й Севастополі не можуть бути використані для побудови європейської системи протиракетної оборони.

Про це повідомили в штабі верховного головнокомандувача об'єднаними силами НАТО в Європі SHAPE у вівторок, пише "Комерсант-Україна".

Це пояснюється технічними особливостями українських РЛС.

Разом із тим, у SHAPE (Supreme Headquarter Allied Powers Europe) позитивно оцінюють підготовку підрозділів збройних сил України, що беруть участь в операціях НАТО, а також їхню оперативну сумісність зі стандартами НАТО.

На даний момент, у SHAPE працюють 3 українських офіцери. До кінця 2008 року кількість українських військовослужбовців у ньому зросте до 5-ти.

Як повідомив виданню український офіцер зв'язку в SHAPE, поки це пов'язано, насамперед, із організаційними перестановками у військовій структурі Альянсу, а не з наміром розширити взаємодію з НАТО. Поки в SHAPE лише вирішують, яким чином вони могли б поглибити діалог із НАТО у контексті бухарестських рішень по Україні.

Однією з таких форм співпраці могла бути участь України в побудові європейської системи протиракетної оборони (ПРО). Як відомо, рішення про створення спільної із США архітектури ПРО, здатної захистити Європу від ракет середньої і меншої дальності, було ухвалене на Бухарестському саміті НАТО на початку квітня.

На думку деяких депутатів Верховної Ради, Україна могла б зробити свій внесок у побудову європейської системи колективної безпеки, надавши для цього свої РЛС СПРН, розташовані в Мукачевому й Севастополі – тоді як Росія відмовилася від використання цих станцій.

Утім, у SHAPE поки не бачать застосування українським РЛС. Як повідомив виданню один із представників штабу, станції в Мукачевому і Севастополі являють собою "стаціонарні об'єкти, спрямовані на відповідний сектор". "Їх не можна перенацілити в тому напрямку, звідки існує теоретична можливість ракетного нападу (Іран, Північна Корея)", - заявив офіцер SHAPE.

У той же час, у європейському штабі НАТО досить високо оцінюють наявний рівень співпраці між Україною та Альянсом, а також професійну підготовку українських військовослужбовців.

"Через мене проходять листи різних керівників Альянсу, які позитивно оцінюють український внесок (місії, проведені під егідою Альянсу)", - заявив український офіцер зв'язку, що побажав залишитися неназваним.

Крім того, за словами заступника директора центру координації і партнерства SHAPE бригадного генерала Віктора Стрімбеану, підрозділи і структури, надані Україною для потреб місій Альнясу, "є оперативно сумісними і можуть брати участь у будь-якій спільній операції під егідою НАТО".


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News