Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

"Міжнародна амністія": некомпетентна заява Луценка загрожує авторитету України

Четвер, 17 квітня 2008, 08:15

Міжнародна громадська організація Міжнародний рух "Міжнародна амністія в Україні" занепокоєна позицією міністра внутрішніх справ Юрія Луценка щодо можливості відновлення смертної кари за особливо тяжкі злочини.

Про це йдеться у переданій УНІАН заяві організації.

Міжнародна амністія нагадує, що 15 квітня, після завершення наради по боротьбі з корупцією в Україні, що відбулась під головуванням президента, Луценко, відповідаючи на запитання численних журналістів, заявив, що "виступає за відновлення найвищої міри покарання у вигляді розстрілу за особливо важкі злочини проти особи…".

Міжнародна амністія серйозно занепокоєна такими висловлюваннями високопоставленого державного чиновника в Україні й нагадує, що завжди займає позицію противника смертної кари, вважаючи її застосування порушенням основних прав людини, таких як право на життя і право не бути підданому тортурам та іншим жорстоким, нелюдським і принижуючим видам покарання.

"Ми підкреслюємо, що смертна кара має незворотній характер та може бути помилково застосована до невинних людей", - ідеться у заяві.

Твердження про те, що такому виду покарання властива стримуюча дія на злочинців та вплив на рівень злочинності, є необґрунтованими. На думку організації, уряди, які застосовують смертну кару, підривають цінність людського життя та самі ризикують опуститися до рівня вбивці.

Міжнародна амністія заявляє, що подібні заяви з вуст міністра внутрішніх справ України звучать особливо тривожно у час, коли статистика свідчить про щоденні порушення прав людини в Україні представниками правоохоронних органів, коли в Україні існують прояви ксенофобії та расизму, коли держава видворяє біженців до країн, де їм загрожують смерть та катування, про що свідчить безліч щоденних повідомлень у ЗМІ.

Враховуючи "загрозу міжнародному авторитету України, що є очевидною внаслідок некомпетентної заяви Луценка", Міжнародна амністія в Україні закликає Уповноваженого Верховної Ради з прав людини Ніну Карпачову рішуче засудити публічну заяву міністра внутрішніх справ щодо його підтримки ідеї відновлення смертної кари в Україні та звернути увагу прем’єр-міністра на неприпустимість публічних закликів членів уряду до порушення прав людини.

Також організація закликає Міністерство закордонних справ України публічно підтвердити прихильність України своїм міжнародним зобов’язанням в галузі прав людини, зокрема щодо поваги права людини на життя, свободу від катувань, інших видів жорстокого, нелюдського і такого, що принижує людську гідність, поводження та покарання.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування