Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Росія хоче відколоти від Грузії території. НАТО "глибоко стурбоване"

Четвер, 17 квітня 2008, 15:03

Північноатлантичний альянс висловив глибоку стурбованість рішенням Росії зробити консульський захист самопроголошеним республікам, що відкололися від Грузії, Абхазії і Південної Осетії.

Про це заявив генеральний секретар НАТО Яап де Хооп Схеффер, повідомляє Reuters

"Я глибоко стурбований діями Росії, що має намір установити офіційні зв'язки з грузинськими регіонами Абхазією і Південною Осетією", - сказав він.

Схеффер також відзначив, що союзники по альянсу підтримали територіальну цілісність Грузії на минулому на початку квітня саміті.

"Кроки Росії підривають суверенітет (Грузії). Я закликаю Російську Федерацію відмовитися від цих кроків, а грузинській влади продовжувати виявляти стриманість", - говориться в заяві Схеффера.

Раніше президент Росії Володимир Путін, який йде з цієї посади, доручив уряду, який незабаром очолить, ширше співробітничати з "фактичними органами влади" Абхазії і Південної Осетії, повідомив МЗС Росії.

Міністерство підкреслило, що це не означає вибору на користь конфронтації з Грузією, від якої відкололися ці самопроголошені республіки.

Москва пообіцяла двом територіям консульську допомогу і "захист прав проживаючого в них населення, у тому числі російських громадян", говориться в заяві, опублікованій на сайті міністерства.

Значна частина мешканців Абхазії і Південної Осетії в останні роки одержали російські паспорти.

Росія заявила, що поважає цілісність Грузії, але Абхазія і Південна Осетія мають законне право домагатися незалежності - раз Захід визнав відділення Косово від Сербії.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування