Епідемія СНІДу в Україні найзагрозливіша в Європі - ООН

П'ятниця, 18 квітня 2008, 10:31

Епідемія СНІДу в Україні є найзагрозливішою в Європі, її поширеність серед дорослого населення складає більш як 1,63%.

Про це йдеться у повідомленні Об'єднаної програми ООН по ВІЛ/СНІДу в Україні.

Координатор системи ООН в Україні Френсис О'Доннелл вважає, що сучасні зусилля з ВІЛ/СНІДу з боку центральних і місцевих органів влади, громадськості і донорів дотепер не мають належного впливу на епідемію.

Зовнішня оцінка національної відповіді на епідемію СНІДу знайшла низку серйозних недоліків Національної програми України зі СНІДу, особливо в сфері профілактики.

Попередні результати оцінки підкреслюють важливість нової загальнодержавної цільової програми забезпечення профілактики ВІЛ-інфекції, лікування, догляду і підтримки ВІЛ-інфікованих і хворих на СНІД на 2009-2013 роки.

О'Доннелл серйозно стурбований тим, що виникли непорозуміння відносно нової програми по ВІЛ/СНІДу, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Ці проблеми необхідно вирішити при підготовці до зустрічі високого рівня по СНІДу в штаб-квартирі ООН у Нью-Йорку (10-11 червня 2008 року).

Крім того, він відзначив, що "Міністерство охорони здоров'я України направило в Міністерство фінансів України концепцію програми для узгодження".

"Система ООН в Україні стурбована тим, що загальну суму бюджетного запиту на програму можуть зменшити з 6,5 до 2,2 млрд. грн. ООН наполегливо рекомендує залишити мінімальне фінансування на програму в розмірі 6,5 млрд. грн., включаючи 5,7 млрд. грн. з бюджету", - йдеться у повідомленні.

Для розробки більш ефективної Національної програми по СНІДу Система ООН в Україні наполегливо рекомендує відкласти кінцевий термін розробки, установлений на 15 квітня цього року, і переглянути процедури підготовки програми, щоб вона могла служити керівництвом для зусиль всіх урядових і недержавних партнерів.

Згідно з приведеними даними, до кінця 2007 року були зареєстровані більше 122 тис. випадків ВІЛ-інфекції з початку епідемії в 1987 році, включаючи більше 22 тис. випадків СНІДу і понад 12 тис. людей, що померли від СНІДу.

На даний час в Україні проживають 440 тис. людей з ВІЛ-інфекцією.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News