Регіони знають, чому Ющенко не розпустить Раду, і хочуть зробити з нього "сито"

П'ятниця, 18 квітня 2008, 12:14

Депутат фракції Партії регіонів Тарас Чорновіл вважає, що президент Віктор Ющенко нині навряд чи підпише указ про розпуск Верховної Ради, бо йому та його політичним силам це не вигідно.

"Загроза розпуску Верховної Ради є, хоч зараз це можливо лише з грубим порушенням Конституції. Та навряд чи президент підпише відповідний указ", - сказав він в інтерв’ю "Україні молодій".

"Нашій Україні" уже немає з чим іти на позачергові вибори, тим паче що у разі їх оголошення в "НУ" остаточно намітиться розкол. Очевидно, що група Балоги, сподіваючись набрати свої 3% на адмінресурсі, піде окремо, група Луценка – теж, оскільки так у них буде більше свободи для переговорів із тим же БЮТом", - вважає Чорновіл.

"Таким чином, сили, на які спирається президент, будуть розпорошені, тому йому зараз невигідно розпускати парламент. Хоча не можна відкидати й той варіант, що, прагнучи переписати Конституцію під себе, Ющенко захоче позбутися основного конкурента – Верховної Ради, яка, згідно з Основним законом, єдина має право його змінювати", - додав він.

Водночас, за словами Чорновола, "якщо розпустити ВР після того, як уже буде готовий проект нової Конституції, у президента будуть підстави винести його на всенародний референдум... а коли прийде новий парламент, буде вже пізно – всі повноваження опиняться повністю у президента".

Між тим, Чорновіл не вважає, що після жорстких заяв БЮТ "коаліції – капець". "На мій погляд, це просто початок дуже великих торгів. Тобто де-факто коаліції в повному розумінні цього слова не існує, але під певні серйозні поступки одне одному конкретні питання, важливі для президента чи прем’єр-міністра, будуть проголосовані на коаліційному рівні", - каже він.

"Проблема коаліції в тому, що одна з її частин хоче, аби нею керували тільки з Банкової, а інша – тільки з будинку уряду. А опозиція – за те, щоб рішення ухвалював парламент", - зазначив Чорновіл і додав, пояснюючи об’єднання з БЮТ навколо ідеї створити у ВР комісію щодо змін Конституції: "Цього разу склалося так, що наша позиція збіглася з тими, кими керує Кабмін".

Крім того, "регіонал" зазначив: "Партія регіонів завжди дотримувалася позиції, що в Україні повинна бути парламентсько-президентська форма правління".

"Принаймні на даний момент ми не вважаємо, що посаду президента треба ліквідувати взагалі. Але слід жорстко обмежити його повноваження", - сказав Чорновіл, додавши, що "навіть за чинною Конституцією, президент не є керівником виконавчої влади, і коли він дає доручення Кабміну – це абсолютно незаконно".

"Глава держави повинен бути гарантом Конституції, тим останнім "ситом", яке зупиняє незаконні рішення парламенту. Все", - підсумував Чорновіл. Утім запевнив: "У Верховній Раді не буває ні блокувань, ні протиріч, якщо цими процесами не керують ззовні. Коли парламент сам ухвалюватиме рішення, то будьте певні – він працюватиме нормально".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News