Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У КС пояснили, що Конституцію змінюватимуть і в Раді, і на референдумі

П'ятниця, 18 квітня 2008, 15:15

Голова Конституційного Суду Андрій Стрижак наголошує, що, згідно з останнім рішенням КС, зміни до Конституції не можуть бути ухвалені без участі Верховної Ради.

Про це він сказав на брифінгу у п’ятницю.

Зокрема, відповідаючи на запитання, чи може президент оголосити про проведення референдуму щодо змін до Конституції без затвердження Верховною Радою, він відповів: "Ні, не може".

Стрижак ствердно відповів на уточнююче запитання журналістів щодо порядку внесення змін: президент вносить зміни до Конституції, Верховна Рада простою більшістю попередньо схвалює ці зміни і спрямовує їх до КС.

У разі якщо КС визнає ці зміни конституційними, вони повертаються до парламенту, який на наступній сесії 300 голосами ухвалює їх в цілому. Це дає підстави для оголошення президентом референдуму щодо змін до Конституції, якщо ці зміни стосуються 1, 3 та 13 розділу Основного закону.

У разі, якщо народ висловився на референдумі проти змін, вони не ухвалюються і це рішення не підлягає оскарженню.

Водночас Стрижак погодився з твердженням про те, що якщо президент оголосить про проведення референдуму до затвердження змін до Конституції у Верховній Раді, цей референдум носитиме виключно консультативний характер.

"Це випливає з рішення суду", - сказав він.

У свою чергу, як повідомив доповідач у цій справі Іван Домбровський, рішення "ухвалювалося дуже складно". 10 членів КС проголосували "за", 5 – "проти" і 4 з 15 мали окремі застереження.

"Ми намагалися нікому не догодити цим рішенням", - сказав Домбровський.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...