Хорошковський певен у законності справи проти "Нафтогазу"

П'ятниця, 18 квітня 2008, 15:45

Порушити кримінальну справу за фактом контрабанди газу на НАК "Нафтогаз України" Державну митну службу зобов'язав закон, тому що очевидна контрабанда 5 млрд. куб. м газу, на яку відомство мало відреагувати.

Про це на прес-конференції заявив голова Держмитслужби Валерій Хорошковський, повідомляє Ліга.

Хорошковський зазначив, що механіка процесу визначення кількості газу, який заходить і виходить з території України дозволила митній службі визначити, що на територію України незаконним чином, тобто без оформлених відповідним чином документів, "зайшло" близько 5 млрд. куб. м газу.

Тому Держмитслужба на даний факт відреагувала відповідним чином і порушила кримінальну справу по факті контрабанди.

"Чому ми відреагували на це тільки в квітні – тому що це перший місяць, коли в нас немає жодного декларанта, точніше, до позавчорашнього дня не було. А оскільки, відповідно до постанови Кабінету міністрів, нам був заборонено розмитнювати газ будь-кому, крім НАК "Нафтогазу", а в НАКу на той час не було газового контракту, і разом з тим газ в Україну надходив, але ніяких декларацій на розмитнення не було, нам довелося вчинити відповідним чином. Це наш обов'язок - порушити кримінальну справу", - пояснив керівник відомства.

Хорошковський також зазначив, що на даний момент уже є контракти НАКу й "РосУкрЕнерго" і в четвер, 17 квітня, відбулося розмитнення 3,5 млрд. куб. м газу.

За словами Хорошковського, Держмитслужба через прокуратуру передала кримінальну справу в СБУ.

Раніше газета "Комерсант-Україна" повідомляла, що Держмитниця порушила кримінальну справу за фактом увезення в Україну 5,515 млрд. куб. м газу, фактично звинувативши в цьому лояльний главі уряду менеджмент НАК "Нафтогаз України".

Постанова в.о. начальника Енергетичної регіональної митниці про порушення кримінальної справи за фактом контрабанди невстановленими особами природного газу в Україну датується 8 квітня.

У документі вказується, що в період з 1 січня по 5 квітня цього року на територію України було постачено 5,515 млрд. куб. м газу на суму 4,999 млрд. грн. без митного оформлення. Ці дії можуть бути кваліфіковані як злочин, передбачений ч. 1 ст. 201 Кримінального кодексу (контрабанда), що передбачає позбавлення волі на термін від 3 до 7 років із конфіскацією предметів контрабанди.

Копія даної постанови була спрямована прокурору Києва Євгену Блажівському, який підтвердив її отримання.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування