Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Фірташу і Коломойському перекривають кран

П'ятниця, 18 квітня 2008, 20:37


"Рівнеазот" і "Кримський содовий завод", нафтозаводи "Нафтохімік Прикарпаття" і "Галичина" можуть бути відключені від газу через відсутність угод на його постачання зі структурами "Нафтогазу України".

"18 квітня на адресу "Рівнеазот" надійшла факсограма НАК з попередженням про відключення газу з понеділка у випадку, якщо до настання цієї дати ДК "Газ України" не виділить заводові відповідні ліміти і не повідомить про це газотранспортні підрозділи державного монополіста", - говориться в прес-релізі "Рівнеазот" у п'ятницю ввечері.

Підприємство заявляє, що ультиматум "Нафтогазу" не має жодних правових підстав, тому що "Рівнеазот" не має договірних відносин з "Газом України" і повинен одержувати газ на підставі раніше укладених договорів з "УкрГазЕнерго".

За даними "Рівнеазоту", "УкрГазЕнерго" виділило йому ліміти на квітень і у відповідному порядку повідомило про це "Укртрансгаз".

"Відповідно до існуючих договорів між "УкрГазЕнерго" і "Укртрансгазом", до положень Європейської енергетичної хартії держмонополіст зобов'язаний надавати рівний доступ до трубопровідних потужностей усім постачальникам - учасникам ринку, у тому числі транспортувати на завод ресурс "УкрГазЕнерго", - підкреслюється в прес-релізі.

Джерело на "Кримському содовому заводі" повідомило агентству, що підприємство також було попереджено про припинення газопостачання з понеділка через відсутність договору з ДК "Газ України".

За словами джерела, у п'ятницю тиск газу для підприємства вже було знижено на 16,7%.

Як відомо, найбільшим акціонером "Рівнеазоту" і "Кримського содового заводу" є Дмитро Фірташ.

Про можливе відключення від газу з 21 квітня також повідомили "Нафтохімік Прикарпаття" і НПК "Галичина", які контролюються Ігорем Коломойським і його партнерами.

В інтерв'ю агентству УНІАН, непрямим акціонером якого є Коломойський, представники НПЗ повідомили про отримані в п'ятницю попередження обласних газопостачальних компаній про відсутність підтверджених лімітів газу.

Обидва підприємства також заявили, що не укладали угоди про придбання газу в ДК "Газ України", тому що мають довгострокові контракти з "УкрГазЕнерго".

Представник "Нафтохімік Прикарпаття" повідомив УНІАН, що тривалий час завод, який простоював, знову змушений був зупинити переробку нафти через обмеження газопостачання в 5-7 разів.

"Інтерфакс-Україна", УНІАН

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...