Україні не загрожує іпотечна криза

Понеділок, 21 квітня 2008, 11:00

Україні не загрожує іпотечна криза, подібна до тієї, що спіткала Америку.

Так вважає співголова ради інвесторів при Кабміні Сергій Тигіпко.

"Існує колосальний попит на житло в Україні, 15 мільйонів наших громадян прагнуть поліпшити свої житлові умови. А підстав вважати, що економіка України гальмуватиме, немає", - пояснив він в інтерв'ю "Українському тижню".

Він нагадав, що торік, незважаючи на велику інфляцію, реальні доходи зросли на 13 відсотків. І цього року вони мають тенденцію до зростання.

"Проблема в тому, що не так швидко іпотека не встигатиме за попитом. Наші банки внаслідок кризи тепер не можуть виходити на зовнішні ринки, аби залучати іноземні гроші для того, щоб видавати українцям позики на купівлю житла", - зазначив Тігіпко.

"Криза триває, і невідомо, коли вона закінчиться. Тому залучити гроші можна тільки під дуже високі відсотки – 15, 16, 17 річних. А якщо компанія бере позики на таких умовах, то це означає, що вона вже майже банкрут, і з останніх сил позичає", - зазначив він.

Коментуючи ціни на ринку житла, Тигіпко пояснив, що ситуація тут абсолютно ринкова, й пропозиція наразі менша, ніж попит.

"Дайте сьогодні більше житла на ринок Києва - спочатку ціни на нерухомість призупиняться, а потім ті, хто набудував це житло, почнуть їх знижувати, бо на них тиснутимуть взяті під будівництво банківські кредити", - вважає Тигіпко.

"І вони не зароблятимуть по 1000-1500 доларів на квадратному метрі, а будуть хреститися й казати, слава Богу, якщо я зароблю 200-300 доларів на "квадраті". Треба спрощувати видачу землі, спрощувати видачу всіх дозволів на будівництво, і хай будують…", - зазначив він.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News