Луценко не вірить у справу Ющенка

Понеділок, 21 квітня 2008, 11:40

Міністр внутрішніх справ Юрій Луценко критично ставиться до доручення президента Кабінету міністрів розробити дієвий план по боротьбі з корупцією.

"Президент доручив це (розробити план) Кабінету міністрів, тому що цей план є там", - сказав Луценко в інтерв'ю "Острову".

"Я вам скажу відверто, як завжди ризикуючи, але кажу те, що думаю. Я не вірю ні в концепції, ні в плани. Це все паперова робота кремлівських мрійників або печерських мрійників", - додав він.

На думку міністра, "потрібні конкретні повноваження і політична воля". "В Україні згідно з діючим законодавством корупція – не кримінально карна дія. Вдумайтеся в глибину ідіотизму такої констатації", - обурився Луценко.

"Заходимо з іншого боку - через статтю кримінального кодексу "Зловживання службовим становищем". І головне – хабар", - продовжив міністр.

За його словами, з 2005 року щороку по Україні фіксується близько 4 тисяч випадків хабарництва: "У 2007 незначний спад відсотків на двадцять, а при моєму керівництві вони постійно йдуть тільки вгору. Поки от уже 30% у цьому кварталі".

"Суми ростуть. Ми вже дійшли до мільйона доларів... Єдина проблема, де міліція візьме такі гроші", - зауважив Луценко.

"Я не знаю, де взяти такі гроші. У кредит же не візьму. Нам уряд, до речі, збирається виділити в новому бюджеті 50 мільйонів гривень на ці цілі – на, скажемо, задачі фіксування хабарів", - повідомив він.

За словами міністра, міліція передає в суд матеріали по близько 1500 особах: "Скажіть, якби 1500 осіб сіло у в'язницю за рік – це був би результат, змінилося б чиновництво після цього? Напевно, так. Як ви думаєте, скільки сідає? - Від 40 до 50. Це просто божевілля. Це означає, що в судах усе розпродається".

На питання, який вихід із ситуації, що склалася, Луценко відповів: "По ідеї, - саджати суддів. Але як ви розумієте, санкцію на це дає прокурор і дозвіл суду, а ворон ворону ока не виклює. Відповідь проста – Антикорупційне бюро".

"Якщо є політична воля, то давайте це робити. Якщо ні, то давайте знову черговий орган створювати на голому місці і називати його НБРУ, вибачте, НСРУ. Як він там – Національне бюро розслідувань або Національна служба розслідувань, яка різниця, з нуля нічого не буде", - заявив міністр.

"Буде черговий орган, що роками буде набирати персонал, що буде перебігати з однієї служби в іншу, який буде знову звинувачувати в тому, що знову хтось із сусідів їм заважає", - додав він.

У випадку відсутності політичної волі, продовжив Луценко, "і далі будемо проводити наради, писати плани, концепцію й іншу тряхомудію, що ні до чого не приведе".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
23:43
Сміх крізь сльози: Костюк в емоційному матчі здолала Ґофф у чвертьфіналі Штутгарта
23:31
"Роттердам+": ВАКС звільнив двох фігурантів від відповідальності через строки давності
23:23
Ворог вдарив ракетою по цивільній інфраструктурі в Сумах 
23:10
Білий дім очікує, що США "одразу ж" почнуть постачати зброю Україні після рішення Конгресу
22:45
Ракетна атака по Дніпру: рятувальники виявили тіло третього загиблого
22:32
тенісКалініна у двох партіях розібралася з 16-річною росіянкою і пройшла в півфінал турніру в Руані
22:16
Джонсон про пакет з допомогою Україні: Найкращий можливий варіант
21:57
оновленоУ частині областей оголошували повітряну тривогу. У Конотопі та Сумах чули вибухи
21:39
В порту на Одещині росіяни знищили агропродукцію, яка направлялась до Азії та Африки
21:36
Через російський обстріл передмістя Херсона загинула літня жінка
Усі новини...