Українці сидять на "пороховій бочці"?

Понеділок, 21 квітня 2008, 14:27

46 мільйонів українців сидять на "пороховій бочці" через зношеність газових мереж.

Про це заявив голова Ради профспілки працівників газових господарств України Іван Яровий в ефірі "5-го каналу" під час програми, присвяченої вибуху побутового газу в житловому будинку в Дніпропетровську в жовтні 2007 року, інформує УНІАН.

Він додав, що тариф на транспортування газу становить тільки 50-60% від необхідного.

"Хоч би що ми тут робили, хоч які гасла б тут не були, поки держава не повернеться обличчям, дуже важко розраховувати на позитивний результат. Я не хочу, щоб так було, але 46 мільйонів наших громадян практично сидять на пороховій бочці! Єдиний вихід – встановити нормальний тариф. Тоді можна запитати з людини і в плані відповідальності, і за все", - наголосив Яровий.

В інтерв’ю агентству Яровий зазначив, що небезпека життя користувачів виникає тому, що гроші, одержані від реалізації газу, розподіляють за залишковим принципом.

"Спочатку розподіляють кошти на собівартість та інвестиційні програми, а що залишилося – на транспортування. Абсолютно жодної матеріальної зацікавленості та моральної відповідальності немає. Соціальні програми не вирішуються, зарплата низька і, природно, відбувається відплив кваліфікованих кадрів", - сказав він.

За словами Ярового, НАК "Нафтогаз України" і Національна комісія регулювання електроенергетики (НКРЕ) щоразу обіцяють переглянути тарифи, але "вибори відбуваються щороку, і ніхто не хоче ухвалювати непопулярні рішення".

Голова Ради профспілки працівників газових господарств також повідомив: "На сьогодні 30-40% газорозподільних мереж уже відпрацювали свій ресурс. На реконструкцію потрібні сотні мільйонів гривень. Вони й закладаються в інвестиційні програми, але коли реальних коштів немає, то практично нічого не робиться..."

"Ми зверталися до прем`єр-міністра Тимошенко, було відкрите звернення і до колишнього уряду, в НКРЕ. Реакція нульова, навіть прямої відповіді не було", - сказав Яровий, і додав: "Наскільки це питання було піднято на щит у жовтні минулого року (після трагедії в Дніпропетровську), настільки його спущено на гальмах сьогодні".

"1 лютого 2008 року питання розбирали на РНБО, потім на спеціальній нараді в уряді, яку проводив перший віце-прем`єр Турчинов, було визначено конкретні терміни, але їх не виконано. По РНБО – 2 тижні – це лютий місяць, по нараді в Кабміні – до 10 березня. Сьогодні у нас вже яке число? Вже середина квітня, а нічого не вирішено. Таке враження, що ми свідомо йдемо на те, щоб пережити, не дай Боже, ще такі катастрофи", - наголосив Яровий.

Як повідомлялося, 13 жовтня 2007 року стався вибух побутового газу в 10-поверховому житловому будинку в Дніпропетровську. В результаті вибуху 17 осіб загинули, ще 16 одержали поранення. Попередня причина вибуху – різке підвищення тиску газу в мережі.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...