Уряду радять не лізти в енергетику своїми "руками"

Вівторок, 22 квітня 2008, 09:33

Українське законодавство в енергетичній сфері вже значною мірою відповідає європейським стандартам, але неринкові методи управління цією галуззю не дозволяють ефективно застосовувати цю правову базу.

Про це сказав експерт з питань енергетики українсько-європейського дорадчого центру з питань адаптації законодавства Юріс Озолінс у інтерв’ю "Німецькій хвилі".

Озолінс зазначив, що українські політики надто часто втручаються в роботу енергетичного сектора, хоча всі проблеми можна вирішити в рамках чинного законодавства.

"Є регуляторний орган у сфері енергетики. Немає проблеми забезпечити його незалежність від політики. Немає особливої проблеми, щоб віддати відповідальність за газові питання комерційним структурам. Це був би справжній європейський підхід", - каже експерт.

Усе це, на його думку, можливо за умови ретельнішого інформування про діяльність комерційних структур та більшої прозорості енергетичного ринку.

Водночас, Озолінс вказує на законодавчу прогалину у сфері енергозбереження. Він переконаний: українські законодавці не надто переймаються цієї сферою.

"Тут немає серйозних законодавчих актів з економії енергоресурсів. Чим швидше підніматиметься ціна на газ та уран, тим швидше в Україні піде цей процес", - зазначає він.

На переконання експерта, державні преференції у сфері енергозбереження для української промисловості недоречні, але фінансова підтримка для малого та середнього бізнесу, а також комунального господарства необхідна.

Також Озолінс впевнений, що український уряд має негайно розробити енергетичну стратегію, де були б передбачені всі енергетичні ризики і методи управління ними.

Як відомо, адаптація законодавства є особливим пунктом виконання плану дій "Україна-ЄС" і головною умовою підписання нової посиленої угоди з Євросоюзом.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування