Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Нова Конституція уріже президенту повноваження

Вівторок, 22 квітня 2008, 11:22

Робоча група Національної конституційної ради в понеділок завершила роботу над проектом концепції обновленої Конституції.

21 квітня в секретаріаті президента пройшло закрите засідання робочої групи НКР, пише "Комерсант-Україна".

"Ми сьогодні пройшлися по проекту концепції оновлення Конституції – уточнювали найбільш суперечливі позиції, перед тим як внести на розгляд Національної конституційної ради", - розповів виданню член робочої групи Георгій Крючков.

"Концепція системного оновлення конституційного врегулювання суспільних відносин в Україні" фактично передбачає розробку нової Конституції. Передбачається, що зміни будуть внесені в усі без винятку розділи чинного основного закону.

До засідання НКР 23 квітня, де буде присутній президент Віктор Ющенко, робоча група виробила тверду позицію щодо форми правління в Україні.

"Спочатку було багато розмов про те, щоб перейти до президентської моделі, але в результаті робоча група твердо вирішила, що, раз уже затвердилася парламентсько-президентська республіка, від неї відступати не можна", - повідомив один із членів групи.

Незважаючи на те, що форма правління залишається попередньою, повноваження президента, відповідно до розробленої концепції, зазнають змін. Передбачається, що президент буде позбавлений права вносити кандидатури на призначення міністрів оборони й іноземних справ.

При цьому, за інформацією газети, президент відповідатиме за дві сфери – зовнішню політику, а також національну безпеку й оборону. Крім цього він буде відсторонений від виконавчої влади в частині економіки.

"У нього будуть досить широкі повноваження, але командувати урядом він, звісно, вже не зможе", - резюмував один із членів робочої групи.

"Не можна говорити, що в цьому випадку президент щось втратить чи щось набуде. Зміцниться статус президента як гаранта Конституції, а також його статус з погляду взаємодії і збалансованості органів державної влади і місцевого самоврядування", - розповіла заступник глави СП, секретар НКР Марина Ставнійчук.

"З іншого боку, безумовно, для того щоб уникнути наслідків дуалізму у владі, пропонується закріпити виконавчу владу на центральному рівні і по вертикалі – за Кабінетом міністрів", - додала вона.

Крім того, у концепції нової редакції Конституції відсутнє поняття парламентської коаліції, зазначає видання. "Ми дійшли висновку, що саме поняття "коаліція" у Конституцію включати не потрібно – воно радше політичне, ніж правове", - пояснив один із експертів робочої групи.

У новій редакції Конституції буде прописаний чіткий механізм формування уряду. Передбачається, що кандидатуру прем'єр-міністра пропонуватиме лідер фракції, яка отримала найбільшу кількість мандатів за підсумками виборів.

У випадку якщо ця кандидатура не буде затверджена, це право перейде до фракції, що зайняла на виборах друге місце. Якщо ж і в цьому випадку прем'єр не стане відомий, право на висування кандидатури прем'єра отримає президент. Незатвердження і цієї кандидатури дасть главі держави право розпустити Верховну Раду.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування