Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Луценко знову повернувся до смертної кари - з відстрочкою у 10 років

Вівторок, 22 квітня 2008, 11:22

Міністр внутрішніх справ Юрій Луценко переконаний, що в Україні необхідно відновити смертну кару з відстрочкою в 10 років.

Про це Луценко заявив на прес-конференції в Тернополі у понеділок, повідомляє прес-служба "Народної самооборони".

"Упродовж цього періоду (10 років) засуджений до страти матиме можливість оскаржити рішення суду в усіх інстанціях, передбачених законодавством", – пояснив міністр.

Луценко мотивував свою позицію тим, що нині "один із трьох злочинів вчиняється раніше судимими громадянами, а у двох із чотирьох злочинів жертвами стають дві й більше осіб".

Міністр переконаний, що запровадження смертної кари обов'язково призведе до зменшення кількості злочинів в Україні: "Злочинець має знати, що вищий суд є і на цій землі".

Разом з тим Луценко висловив сумнів, що Верховна Рада найближчим часом ухвалить рішення про відновлення смертної кари.

"Зараз у парламенті знаходиться низка важливих законопроектів, скерованих на реформування органів внутрішніх справ України, протидію корупції та злочинності. Однак у нинішньому стані Верховна Рада не спроможна ефективно працювати", – зазначив міністр.

Водночас Луценко розраховує, що Верховна Рада приділить окремий день для розгляду законопроектів, які ініціювало МВС.

Зі свого боку Українська Гельсінська спілка з прав людини закликає міністра відмовитися від ідеї повернення смертної кари, повідомляють Українські новини.

"На жаль, український міністр внутрішніх справ, який є цивільним і декларує свою відданість демократичним цінностям, у цьому випадку фактично продемонстрував схильність до трохи протилежного - ідеї помсти", - сказано в зверненні.

У документі підкреслюється, що такі заяви абсолютно несумісні із проголошеним європейським вибором України, крім того, смертна кара, яка, по суті, є узаконеним убивством, не має стримуючого ефекту.

Як аргумент спілка заявила, що кількість навмисних убивств в Україні за останні 11 років, після скасування смертної кари, не збільшилася - близько 200 на рік.

Разом з тим імовірність судової помилки в умовах української практики розслідування злочинів залишається досить високою.

На думку спілки, Верховна Рада не може ввести смертну кару, тому що рішення Конституційного Суду від 29 грудня 1999 року про те, що виняткова міра покарання не відповідає Конституції, є однозначним й остаточним.

Крім того, на переконання спілки, скасування законів про ратифікацію 6-го й 13-го протоколів до Європейської конвенції з прав людини, які забороняють смертну кару, буде справжньою ганьбою для України.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування