Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

КС розповів, хто може звільняти Вищу раду юстиції

Вівторок, 22 квітня 2008, 11:55

КС вирішив, що суб'єкт формування Вищої ради юстиції при звільненні члена ради, призначеного ним, не зобов'язаний брати до уваги оцінку ради щодо порушення присяги цим членом.

За таке рішення проголосували 14 суддів КСУ, переда Ліга.

У рішенні суду говориться, що положення закону про Вищу раду юстиції в аспекті конституційного подання варто розуміти так, що перелік підстав для припинення повноважень члена ВРЮ органом, що його призначив, є вичерпною, припинення повноважень за інших обставин, визначених законом, не встановлено.

Рішення про припинення повноважень члена ВРЮ у випадку порушення ним присяги приймає орган, що його призначив, і подання цьому органу ВРЮ оцінки таких фактів і рішення про наявність підстав для припинення повноважень зазначеним законом не передбачено.

Крім того, КСУ вирішив припинити конституційне провадження щодо офіційного тлумачення терміну "аморальний вчинок".

Рішення було прийнято на підставі конституційного подання 63 народних депутатів, що просили роз'яснити, чи передбачають положення закону про ВРЮ можливість припинення повноважень члена ради суб'єктом формування його складу поза встановленими ним підставами.

Також депутати просили роз'яснити, чи допускається припинення повноважень члена Вищої ради юстиції суб'єктом формування його складу через порушення ним присяги або скоєння аморального вчинку за відсутності оцінки ВРЮ цих фактів і рішення про наявність підстав для припинення повноважень членів ВРЮ.

Народні депутати також просили дати офіційне тлумачення терміна "аморальний учинок", застосованого в абзаці першому пункту 8 частини 1 статті 18 Закону України "Про Вищу раду юстиції".

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування